ÖSSZEFOGLALÓ

Muszlimok közé hajtott egy furgon Londonban

London |

Gyalogosok közé hajtott egy furgon hétfő hajnalban London északi részén, egy mecset közelében, a jármű vezetőjét őrizetbe vették. A Scotland Yard végleges adatai szerint egy ember meghalt, kilenc sérültet kórházba szállítottak. Theresa May brit miniszterelnök kijelentette: az iszlámgyűlölet is ugyanolyan szélsőséges jelenség, mint a terrorizmus bármely egyéb indítéka.

A merénylet helyszíne
TASR/AP-felvétel

A furgon, amelyet egy 48 éves fehér férfi vezetett, az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé hajtott, akik a ramadán böjtjét követő éjszakai imádságról távoztak, és a közösség helyi szociális és kulturális központjánál gyülekeztek.

A Daily Mirror című baloldali brit napilap hétfő esti értesülése szerint a tettest Darren Osborne-nak hívják. Osborne állítólag Anglia délnyugati részén, a Somerset megyei Weston-super-Mare városában lakik élettársával és négy gyermekükkel.  

Neil Basu, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese és országos terrorelhárítási tevékenységének koordinátora hétfő délutáni sajtótájékoztatóján közölte: a nyomozóhatóságok egyelőre nyitott kérdésnek tekintik a gázolásos támadás elkövetőjének indítékait, ettől függetlenül azonban terrortámadásnak tartják a történteket, és a vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága vezeti.

Neil Basu elmondta: a támadás akkor történt, amikor a helyi közösség tagjai éppen elsősegélyben részesítettek egy férfit, aki azonban meghalt.

A Scotland Yard főparancsnok-helyettese szerint egyelőre nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy az elhunyt halálát a gázolásos támadás okozta-e; ennek kiderítése is a vizsgálat egyik feladata.

Hétfői brit médiaértesülések szerint az illető rosszul lett a helyi buszmegállóban, és többen a segítségére siettek, amikor a támadó közéjük gázolt furgonjával.

Neil Basu elmondta, hogy az elhunyt és a sérültek mindegyike a helyi muszlim közösség tagja. Megerősítette azt is, hogy a furgon vezetőjét a közösség tagjai feltartóztatták, és a rendőrség gyilkossági kísérlet gyanújával vette őrizetbe.

A Scotland Yard nem sokkal korábbi közleménye szerint az elkövetőt is kórházba szállították, és amint onnan távozhat, vizsgálati fogságba kerül, később pedig megvizsgálják elmeállapotát.

A Brit Muszlim Tanács főtitkára, Harun Khan kijelentette: a szemtanúk beszámolói alapján úgy tűnik, hogy az elkövetőt iszlámgyűlölet vezérelte tettében. A furgon vezetője állítólag azt kiabálta, hogy az összes muszlimot meg akarja ölni. 


TASR/AP-felvétel

Khan hozzátette: a brit muszlim közösség az elmúlt hetekben, hónapokban számos, ugyancsak iszlámgyűlölettől vezérelt incidenst élt át, de a hétfői támadás volt a jelenség eddigi legerőszakosabb megnyilvánulása.

May: kigyomláljuk a szélsőséges ideológiákat

Theresa May miniszterelnök hétfő délutáni nyilatkozatában megismételte azt a korábban is hangoztatott nézetét, hogy Nagy-Britannia hosszú évek óta túlságosan nagy toleranciát tanúsít a szélsőségességgel szemben. May szerint ez érvényes a szélsőségesség minden formájára, beleértve az iszlámgyűlöletet is.

A Downing Streeten felolvasott nyilatkozatában a brit miniszterelnök kijelentette: a kormány ki fogja gyomlálni a szélsőséges és gyűlöletkeltő ideológiákat a brit társadalomból és az internetről is, és el fogja érni, hogy ezek az ideológiák sehol ne tenyészhessenek biztonságban.

A kormányfő szerint a rendőrség jelenlegi feltételezése az, hogy a merénylő egyedül cselekedett.

Theresa May hétfő délután látogatást tett a mecsetnél, ahol a helyi vallási elöljárókkal találkozott.

Március óta a negyedik

A hétfő hajnali merénylet volt március óta a negyedik terrorcselekmény Nagy-Britanniában.

Március 22-én egy magányos támadó, az 52 éves Khalid Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki életét vesztette.

Ennek a merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte.

Májusban egy manchesteri popkoncert helyszínén egy öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve.

Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt.

Ebben a támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.


TASR/AP-felvétel

A kiérkező fegyveres rendőri egység a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.

Fajgyűlölő imám

A Finsbury Park mecsetjének imámja volt két évtizede a gyújtó retorikájáról hírhedt hitszónok, Abu Hamza el-Maszri, akit azonban saját közössége távolított el a mecset éléről 2003-ban.

Az egyiptomi születésű Abu Hamzát 2006-ban hét év fegyházra ítélték Nagy-Britanniában, egyebek mellett fajgyűlölő ideológia terjesztése és erőszakra felbujtó prédikációi miatt.

A brit hatóságok Abu Hamzát 2012-ben kiadták az Egyesült Államoknak, ahol terrorizmus vádjával két éve életfogytiglani börtönre ítélték.

Hamza tevékenységét annak idején a Brit Muszlim Tanács több nyilatkozatban is elítélte.

Ajánló