Merkel elkezdi a felkészülést a Bundestag-választásra

Berlin |

A németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választáson aratott győzelemmel új szakasz kezdődik a Kereszténydemokrata Uniónál (CDU), a párt megkezdi a felkészülést a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra - mondta Angela Merkel német kancellár, a CDU elnöke hétfőn Berlinben.

TASR/AP felvétel

A párt székházában tartott választásértékelő sajtótájékoztatóján Angela Merkel kiemelte: a tartományi választások sorának végeztével a CDU arra törekszik, hogy a bajor testvérpárttal, a Keresztényszociális Unióval (CSU) együtt a lehető legjobban szerepeljen a Bundestag-választáson. 

Ezért elkezdik kidolgozni a választási programot, amelyet júniusban mutatnak majd be. A legfontosabb téma a munka világának átalakulása, vagyis az, hogy milyen lesz a "a jövő munkahelye". Ehhez kapcsolódnak további súlyponti elemek, az oktatás, képzés és továbbképzés, a kutatás-fejlesztés és a digitalizáció - ismertette Merkel.

Hangsúlyozta, hogy a társadalmi igazságosság nemcsak a Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD), hanem a CDU-nak is fontos, de másként szemlélik az ügyet. Az első a megújulási képesség, az innováció, mert csak a sikeres jövőre építve lehet erősíteni a társadalmi igazságosságot - húzta alá.

A Saar-vidéken, Schleswig-Holsteinban és Észak-Rajna-Vesztfáliában tartott Landtag-választáson a CDU rendre az első helyen végzett, de a Bundestag-választás kampánya így is nehéz lesz. A következő hetek, hónapok kemény belpolitikai küzdelmekkel telnek majd  - mondta Angela Merkel.

Hasonlóan fogalmazott a vasárnapi észak-rajna-vesztfáliai Landtag-választás nagy vesztese, az SPD vezetője, Martin Schulz is. Az SPD székházában tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a szeptember 24-i Bundestag-választásig vezető út "rögös és kemény lesz".

A szociáldemokraták ugyancsak hozzálátnak a programalkotó munka utolsó szakaszához. A központi elem a társadalmi igazságosság lesz. A programot szintén júniusban fogadják el és mutatják be a választóknak.

Martin Schulz a vasárnapi vereségről szólva kiemelte: előfordul, hogy "egy bokszoló kap egy gyomrost", de az SPD harcedzett és összetartó párt, fel tud állni a csapás után. 

Az előzetes hivatalos végeredmény szerint a CDU a szavazatok 33 százalékát szerezte meg, ami 6,7 százalékpontos erősödés a legutóbbi, 2012-es választáson elért 26,3 százalékhoz képest.

Az SPD története legrosszabb eredményével, 31,2 százalékkal a második helyen végzett, ami 7,9 százalékos gyengülés az öt évvel ezelőtti 39,1 százalékhoz képest.

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) története legjobb helyi választási eredményével, 12,6 százalékkal - az öt évvel ezelőtti 8,6 százalékhoz viszonyítva 4 százalékpontos erősödéssel - a Landtag harmadik számú erejévé lépett elő, maga mögé utasítva az SPD eddigi koalíciós társát, a Zöldeket.

A baloldali ökopárt támogatottsága csaknem megfeleződött, a 2012-es 11,3 százalékról 6,4 százalékra süllyedt, ami 4,9 százalékpontos csökkenés.

 A CDU-tól jobbra álló, 2013-ban alapított Alternatíva Németországnak (AfD) a szavazatok 7,4 százalékával jutott be a düsseldorfi Landtagba.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) megint nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, a szavazatok 4,9 százalékát gyűjtötte össze.

 A Kalózpárt egy ciklus után távozik a tartományi gyűlésből, támogatottsága 7,8 százalékról 1 százalékra zuhant.

A választási részvételi arány a 2012-es 59,6 százalékról 66 százalékra emelkedett.

Észak-Rajna Vesztfáliában így a 2005-2010-es ciklus után ismét kereszténydemokrata-liberális koalíció alakulhat. A 199 tagú tartományi gyűlésben a CDU 72 mandátumhoz, az FDP 28 mandátumhoz jutott, így együtt éppen megszerezték a többséget. Azonban egy CDU-SPD nagykoalíció és egy CDU-FDP-Zöldek koalíció is lehetséges. 

Armin Laschet, a CDU listavezetője, a párt alelnöke az Angela Merkellel tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a kereszténydemokraták eddigi elvükhöz hűen minden demokratikus erővel hajlandóak tárgyalni a kormányzati együttműködésről, vagyis az AfD-vel nem tárgyalnak, és a Baloldallal sem tárgyalnának, ha bejutottak volna a Landtagba, de az SPD-vel, az FDP-vel és a Zöldekkel is felveszik a kapcsolatot.

Ajánló