Észak-Korea újabb lövedéket indított

Szöul |

Észak-Korea egy eddig a típusát tekintve be nem azonosított ballisztikus rakétát indított helyi idő szerint vasárnap fél hat körül egy a nyugati partvidékén lévő helyszínről - közölte egy dél-koreai katonai forrás.

 
TASR/AP felvétel

A dél-koreai vezérkar későbbi közleménye szerint a rakéta az Észak-Korea fővárosától, Phenjantól északnyugatra lévő Kuszong térségéből szállt fel, és mintegy 700 kilométert tett meg. A tokiói kormány ezt azzal az értesüléssel egészítette ki, hogy az eszköz 30 percig repült, majd belezuhant a Japán-tengerbe. A dél-koreai hírügynökség szerint ez sikernek tekinthető.

Az indítás helyszíne egy olyan támaszpont, ahonnan korábban közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával kísérletezett az észak-koreai hadsereg.

Dél-Koreában összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot, és konzultációt kezdtek az Egyesült Államokkal az adatok pontos kiértékelése érdekében - közölték Szöulban. A japán miniszterelnök a hír hallatára azonnal tiltakozó jegyzéket adott ki.

Ez a mostani az első ilyen kísérlet két hete. Az előző perceken belül kudarccal végződött. Észak-Korea az elmúlt két hónap alatt négy kísérletet végzett ballisztikus rakétákkal. Nyugati és dél-koreai kormányzati illetékesek véleménye szerint el is ért némi haladást a fejlesztésben.

 A vasárnapi indítás volt az első, provokatívnak tekintett rakétaindítás azóta, hogy Dél-Korea új elnökét május 10-én beiktatták hivatalába.

Ajánló