Tovább erősödik Merkel pártja

Berlin |
Csökkent a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) támogatottsága – derült ki az ARD közszolgálati televízió hozott felméréséből, az észak-rajna-vesztfáliai tartományi választások előtt. 
TASR/AP-felvétel
Az SPD – élén Martin Schulz kancellárjelölttel – az április közepén végzett felméréshez képest négy százalékpontot vesztett népszerűségéből és jelenleg mindössze 27 százalékos támogatottsággal rendelkezik.
 
Az Angela Merkel kancellár vezette, a szociáldemokratákkal nagykoalíciót alkotó Kereszténydemokrata Unió (CDU) népszerűsége három százalékpontot erősödve 37 százalékra emelkedett a múlt hónaphoz képest.
Az ellenzéki  Zöldek  támogatottsága 8 százalékkal változatlan, hasonló a helyzet az SPD-től balra álló, ugyancsak ellenzéki Baloldal (Die Linke) esetében, amely megőrizte 7 százalékos népszerűségét a választók körében.
 
A liberális FDP 8 százalékos támogatottsággal  rendelkezik. A rekikális Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága 1 százalékpontot esett, és jelenleg  10 százalékos.
 
A megkérdezettek 47 százaléka támogatná azt, hogy a  konzervatív CDU/CSU  vezesse a következő kormányt, ami 8 százalékpontos növekedés a februári adatokhoz képest. Az  SPD-ről a válaszadók 36 százaléka mondta ugyanezt, vagyis februárhoz képest 14 százalékkal kevesebben.
 
Észak-Rajna-Vesztfáliában vasárnap tartanak tartományi választást, amely az utolsó erőpróba a szeptember 24-i Bundestag-választás előtt. Szakértők szerint a választás fontos hangulatmérő teszt, és a jól szereplő pártoknak további lendületet adhat, a rosszul szereplőket pedig visszafoghatja.
 

Ajánló