Negyvenen innen, hatvanon túl – a Macron házaspár

Korábbi férjétől elvált, hogy férjhez menjen a nála 25 évvel fiatalabb Emmanuel Macronhoz. A 64 éves Brigitte Macron lehet az új Premiere Dame.
TASR/AP-felvételek
Széles mosoly, szőke hajzuhatag, elegáns ruhák: Brigitte Macron a választási kampányban sohasem maradt el férje mellől. A korábban franciát és latint tanító asszonynak Emmanuel Macron csapatában nincs hivatalos szerepe. Három felnőtt gyerek édesanyja, azonban keményen dolgozik a háttérben. Ő az „edzője” a 39 éves elnökjelöltnek, a választás első fordulóját megnyerő Emmanuelnek, akit egyesek a francia Kennedynek is neveznek. Brigitte elvált férjétől, hogy összeházasodhasson Emmanuel Macronnal. A szokatlan páros most megkísérel betörni a párizsi hatalmi központba.
 
 
Alighanem tanár-diák szerelem volt
Az Élysée-palotába tartó pár minden tekintetben különleges. Először is a korkülönbség okán. Az észak-franciaországi Amiens-ben ismerték meg egymást egy katolikus gimnáziumban, ahol Brigitte vezette színjátszó csoportot. Emmanuel Macron 17 évesen elhagyta a vidéki várost, szűk volt neki, és tanulmányait Párizsban fejezte be. „Akkor már három gyereke volt és egy férje. Én csak egy tanuló voltam, semmi több” – emlékezik vissza Emmanuel Révolution (Forradalom) című könyvében.
Tizenöt évvel összeismerkedésük után, 2007-ben házasodtak össze. A konzervatív Trogneux dinasztiából, csokoládégyáros családból   származó Brigitte addig nem akart házasságra lépni Emanuellel, amíg szülei éltek – írja könyvében Alix Bouilhaguet újságíró.
 
Bibi és Manu
Emmanuel Macron és felesége számos akadályt küzdött le, míg környezetük elfogadta kapcsolatukat. „Történetünk konok akaratot váltott ki bennünk, azt, hogy nem hajolunk meg a konformizmus előtt” – összegezte hányattatásaikat az elnökjelölt. A pár életének csillogó, harsány oldala csodálkozást vált ki. A Macron házaspár hagyta, hogy népszerű bulvármagazinok strandruhában fényképezzék őket. „Bibi” és „Manu” előkelő társasággal veszi körül magát. A társaság tagjai között vannak politikusok, üzletemberek, celebek a kultúra és a szórakoztatóipar világából, „egész Párizs ott van, ahol ők vannak”.
 
 
Mindez támadhatóvá is teszi őket. Az elnökválasztás első fordulója után Macronék a patinás La Rotonde étteremben koccintottak. Bírálóik arra emlékeztetnek, hogy tíz évvel korábban Nicolas Sarkozy elnökké választását az előkelő Fouquet's étteremben ünepelte a Champs-Élysées-n, s hamarosan megkapta a csilivili elnök gúnynevet.
 
 
Macron nem lenne Macron, ha nem gondolkodott volna már el a jövőről az Élysée-palotában. Elképzelése szerint Brigitte-nek szerepet kell kapnia, de nem kapna fizetést. A politikus arra törekszik, hogy az elnök partnerére vonatkozzon szabály, legyen az illető Premiere Dame vagy Premier Homme. A szerep nincs jogilag rögzítve. Ez is eredményezhette, hogy sokan boldogtalanul éltek a 8. kerületi elnöki rezidencián. Nem minden került a nyilvánosság elé. Yvonne de Gaulle, Charles de Gaulle felesége örömtelennek nevezte az Élysée-palotát. Amióta a még regnáló elnök, Francois Hollande 2014 elején megvált régi partnerétől, Valérie Trierweilertől, hivatalos rendezvényeken többnyire már csak egyedül jelent meg. Ideális esetben az elnök magányos, nem az életben, hanem a felelősséggel szemben – mondta egyszer keserűséggel a hangjában újságíróknak.

Ajánló