Robusztus katonai parádé Észak-Koreában

Phenjan |

Robusztus katonai parádéval és erőfitogtatással ünnepelték meg Phenjanban az államalapító Kim Ir Szen születésének 105. évfordulóját szombaton, miközben a növekvő feszültségek miatt egy amerikai hadiflotta közeleg az ország partjai felé.

TASR/AP felvétel

A díszszemlén a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság jelenlegi legfőbb vezetője, Kim Dzsong Un elnökölt a nagyapjáról, Kim Ir Szenről elnevezett téren, miközben szoros alakzatokban és több száz teherautón felvonult a katonaság az állami televízióban mutatott képek szerint.


TASR/AP felvétel

Most először vonultattak fel vontatókon egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) típust, amely a dél-koreai hírügynökség szerint valószínűleg még fejlesztés alatt áll.

Az 1912-es születésnap megünneplésén kívül a cél az is volt, hogy megmutassák a világnak, ezen belül első sorban az Egyesült Államoknak, Dél-Koreának és Japánnak az ország katonai hatalmát.


TASR/AP felvétel

Több megfigyelő szerint elképzelhető, hogy a jeles nap alkalmából újabb provokatív rakétakísérleteket vagy akár kísérleti atomrobbantást is végrehajtsanak.


TASR/AP felvétel

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön azt ígérte, hogy "kezelni fogják" az észak-koreai katonai fejlesztések jelentette fenyegetést, és bejelentette, hogy útnak indítanak a félsziget felé egy repülőgéphordozót és három rakétákkal felfegyverzett kisegítő hadihajót.


TASR/AP felvétel

Az ünnepség egyik felszólalója, az ország második számú vezetőjének vélt Csö Rjong Hö, a Koreai Munkapárt politikai bizottságának elnökségi tagja, a központi bizottság titkára azzal vádolta Washingtont, hogy "háborús helyzetet hoz létre", és azzal fenyegetőzött, hogy "egy totális háborúra totális háborúval válaszolnak, atomtámadásra pedig saját stílusú atomtámadással".

Ajánló