Tömeges megemlékezések a szentpétervári robbantás áldozatairól

Moszkva |

Moszkvában és Szentpéterváron tömegek vettek részt azon a nagygyűlésen, amelyen az Oroszország "északi fővárosának" metrójában elkövetett terrortámadás áldozatairól emlékeztek meg.

TASR/AP-felvételek

A TASZSZ hírügynökség szerint a moszkvai Manyezsnaja téren több mint 50 ezren gyűltek össze, Szentpéterváron pedig a Tyehnologicseszkij Insztyitut metróállomás bejáratánál demonstrálták sokan, hogy nem rettentek meg a terrorfenyegetéstől. A rendvédelmi testületek mindkét nagyvárosban rendkívüli intézkedésekkel biztosították a helyszínt.

A nap folyamán az első megmozdulást Vlagyivosztokban tartották: az önkormányzat szerint kétezren, a helyi sajtó szerint mintegy ötszázan gyűltek össze. A legtöbb településen szombaton tartanak majd vélhetően hasonló, politikai felszólalásokkal és művészek fellépésével járó megemlékezéseket.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírói kérdésre válaszolva szerdán kijelentette, nincs tudomása arról, hogy a nagygyűlések megtartását központilag kezdeményezték volna.

A Fontanka szentpétervári hírportál csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy noha mindeddig senki sem vállalta magára a merényletet, az elkövetéssel gyanúsított Akbarzson Dzsalilov egy külföldi útja és a pokolgép robbanóanyagának összetétele arra utal, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetnek köze lehetett a támadáshoz. 

A portál szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kiderítette, hogy 2014-ben Dzsalilov Törökország felől utazott be Oroszország területére. Az FSZB felvette a kapcsolatot a környező országok biztonsági szerveivel, hogy feltérképezze, merre járhatott még a gyanúsított, de a hírportál szerint az illetékesek biztosra veszik, hogy megfordult Szíriában.

A Fontanka emellett megtudta, hogy szakértők szerint a robbanóanyag égetett cukrot is tartalmazott. A bombának ez az összetevője az elkészítés módját illetően szíriai eredetre utal.

Ajánló