Kísértetvárossá változtatta Hán Sejkúnt a vegyifegyver-támadás

Hán Sejkún |

Mohamed látta, amint néhány perc alatt meghalt az apja, az anyja és négyéves unokaöccse. Görcsökben zuhantak a földre az utcán az észak-szíriai Hán Sejkúnban végrehajtott feltételezett vegyifegyver-támadás után - számolt be a keddi légicsapás okozta tragédiáról helyszíni riportjában az AFP francia hírügynökség.

TASR/AP-felvételek

A támadásban, amelyért Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimét okolják, több mint hetvenen haltak

Az AFP tudósítója szerint Hán Sejkún szerdán kísértetvárosra emlékeztetett. Lakói sokkban voltak, megszólalni is csak néhányan voltak képesek. Szemtanúk több légicsapásról számoltak be.

Mohamed a szüleit veszítette el a támadásban.

"Ahogy kilépett a házból az apám, meglátott egy férfit a földön heverni. Amikor közelebb ért hozzá, elkezdett remegni"- mesélte lassan fűzve a szavakat, arcán mély fájdalommal. A férje láttán Mohamed anyja "elkezdett sikoltozni. Odarohant hozzá, és ő is a földre zuhant" - mondta el Mohammad. Mindketten halottak voltak.

"Mindnyájan remegtek, és habzott a szájuk" 

"A nővérem és a kisfia is odasietett. Ők is elestek." A nővére túlélte, a kisfiú meghalt. "Mindnyájan remegtek, és habzott a szájuk" - idézte fel a férfi, aki - mint mondta - rögtön megértette, hogy vegyifegyver-támadás történt".

"Ennek ellenére senki sem akart elmenni, az emberek segíteni akartak a többieken" - tette hozzá Mohamed, aki szerint Bassár el-Aszad rezsimje a felelős a támadásért. "Allah álljon bosszút a zsarnokon!"

Egy másik helyi férfi, a 28 éves Abdel-Hamíd al-Juszef tizenkilenc családtagját - közöttük két gyermekét, Ahmadot és Aját, valamint a feleségét, Dalalt - veszítette el a támadás következtében. Az újságíró a férfit ottjártakor egy rokonánál találta, karjában infúzióval.

"Csak Istennek tudom elmondani, mennyit szenvedek" - mondta reménytelenül. Allah éberen figyel, senkiről sem feledkezik meg" - ismételgette, ostorozva a tehetetlen világot, amely nem képes véget vetni a szüntelenül gyilkoló háborúnak. "Az európaiak nem tudnak semmit sem csinálni, csak elítélni. Az arab főnökök meg elaludtak a székükben" - panaszolta.

Még a mentők is elájultak

Abhel-Hamíd elmesélte, hogyan látta az embereket egymás után összeesni az utcán. "Senki sem jött senki segítségére. Úgy hullottak, mint a legyek." Még a mentők is elájultak, egyik a másik után - mesélte. Az első lövedék tíz méterre a házától, a második húsz méterre a szülei házától csapódott be. "Átmentem a fivéremhez, körülbelül húsz embernek nyújtottam segítséget, majd nem bírtam tovább, én is elájultam, onnantól semmire sem emlékszem."

A 28 éves Abdel-Kader Juszef leverten mesélte, hogy 15 perccel a támadás után járt a helyszínen: "Megkezdtük a segítségnyújtást a sebesülteknek, láttuk, amint az emberek görcsökben, habzó szájjal esnek össze". "Még a mentőkön is kitört az idegroham." Az első csapás után egy anyának sikerült négy gyerekével elhagyni a házat, hogy biztonságos helyre meneküljenek, de a következő légicsapásban mind odavesztek" - mesélte.

"Csodával határos, hogy túléltem. leírhatatlan, ami történt" - mondta.

Ciánnal elegyített szarin gyilkolt

Az utcán maszkos és kesztyűs emberek mintát vettek az egyik légicsapás után keletkezett lyukból.

Házem doktor, a helyi egészségügyi szolgálatok vezetője elmondta, hogy az egészségügyieket "meglepte a támadáskor felszabaduló, különös hatású gáz". "Később a tünetek alapján bebizonyosodott, hogy ciánnal elegyített szarin volt" - tette hozzá.

"Mintákat vettünk a támadás helyéről, a rakétáról, valamint az állatokról és a növényekről" - mondta az orvos, aki azt is elpanaszolta, hogy a háborús körülmények miatt kezdetleges körülmények között dolgoznak, jószerivel már maszkjuk sincsen.

Ajánló