Akarata ellenére robbanthatták fel a szentpétervári merénylőt

Moszkva |

Nem kizárt, hogy a tudta nélkül robbanthatták fel a szentpétervári metróban Akbarzson Dzsalilovot, akit a hatóságok a merénylet elkövetőjeként neveztek meg - közölte csütörtökön az Interfax.

Az egyik áldozat hozzátartozója
TASR/AP-felvétel

Az orosz hírügynökség névtelenül nyilatkozó informátora szerint Dzsalilov felrobbantását lehetőségként vizsgálják a bűnüldöző szervek. A 22 éves, kirgizisztáni születésű és orosz állampolgárságú üzbég férfi valószínűleg annak tudatában cselekedett, hogy feladata a metró forgalmas helyein elhelyezni a nála lévő két pokolgépet, amelyeket aztán cinkosai mobiltelefonos távvezérléssel fognak felrobbantani. 

Erre utal, hogy a gyanúsított nem viselkedett öngyilkos merénylő módjára, mint ahogy az is, hogy a jelek szerint csak nemrégiben válhatott a radikális iszlám követőjévé; a magukat feláldozó gyilkosok ugyanis különleges és huzamosabb ideig tartó kiképzést kapnak. A Kommerszant című napilapot úgy tájékoztatták, hogy Dzsalilov februárban kerülhetett a Tauhid val Dzsihád elnevezésű terrorszervezet hálójába.

Az "élőbomba"-elméletet hivatalos nyilatkozatokban nem szerepelt. A RIA Novosztyi hírügynökség szerdán, egy szintén meg nem nevezett belügyi forrásra hivtkozva azt állította, hogy a gyanúsított által szállított egyik pokolgép véletlenül léphetett működésbe a metrószerelvényben. (A másikat Dzsalilov a forgalmas Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hagyta.)

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) korábban azt közölte, hogy a robbanószerkezetet öngyilkos merénylő hozta működésbe. A hétfői merényletnek 14 halottja és több mint félszáz sebesültje volt.

Ajánló