Jövő szerdán indul meg hivatalosan a Brexit

Brüsszel |

Jövő szerdán indítja el hivatalosan a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozatot Theresa May brit miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával - közölte hétfőn a Downing Street. Az Európai Bizottság szóvivője a brit bejelentésre reagálva azt mondta, hogy az Európai Unió készen áll a kilépési tárgyalások megkezdésére.

TASR/AP felvétel

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének beszámolója szerint Sir Tim Barrow, az Egyesült Királyság EU-nagykövete tájékoztatta az Európai Tanács elnökét, Donald Tuskot, hogy a brit kormányfő március 29-én küld neki értesítést az 50. cikkely aktiválásáról. Theresa May aznap várhatóan a londoni alsóházban is hivatalos bejelentést tesz a kilépési folyamat elindításáról.

Az 50. cikkely szabályozza - és aktiválása hivatalosan elindítja - a kilépési folyamatot, kétévi időtávlatot határozva meg a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokra. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Ehhez azonban az EU-ban maradó 27 ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség.

A Downing Street szóvivője szerint a brit kormány az értesítés elküldése után 48 órán belül választ vár az Európai Unió részéről. Hozzátette: London azzal számol, hogy a kilépési feltételekről szóló tárgyalássorozat az 50. cikkely aktiválásának bejelentése után "haladéktalanul" megkezdődik.

A szóvivő is megerősítette, hogy a brit kormány két évig tartó folyamatra számít, így az Egyesült Királyság 2019. március 29-én léphet ki az EU-ból.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője hétfőn közölte, hogy minden készen áll az EU részéről az Egyesült Királyság kilépéséről szóló tárgyalások megkezdésére. A testület vezető szóvivője hozzátette: első körben az uniós állam- és kormányfők fognak egyeztetni a kérdésről, a bizottság ezt követően tesz majd javaslatot a tárgyalások megkezdésére, amelyet még a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Ugyancsak hétfőn Donald Tusk arról számolt be, hogy az uniós intézmények készek két napon belül reagálni, miután megkapták a hivatalos értesítést a brit kormánytól.

Névtelenséget kérő uniós források elmondták, hogy a bennmaradó tagállamok, a "huszonhetek" vezetőinek csúcstalálkozója négy-hat héttel az 50. cikkely aktiválását követően várható.

EU-illetékesek a brit sajtónak korábban olyan nem hivatalos jelzéseket adtak, hogy az unió 18 hónap alatt szeretné lezárni az érdemi tárgyalássorozatot, megfelelő időt hagyva az Európai Parlamentnek, a brit parlamentnek és a tagországok törvényhozásainak a kilépési feltételekről szóló majdani megállapodás ratifikálására.

Theresa May már az év elején bejelentette, hogy március végéig tervezi a kilépési folyamat hivatalos elindítását. Egyértelművé tette ugyanakkor, hogy az Egyesült Királyság abban az esetben is kilép az EU-ból, ha a tárgyalássorozaton nem sikerül egyezségre jutni a távozási feltételekről.

A brit kormány januárban ismertette a Brexit-tárgyalások tervezett stratégiáját részletező Fehér könyvet. A 77 oldalas tanulmány egyik leglényegesebb eleme az, hogy az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnése után nem kívánja fenntartani tagságát az Európai Unió egységes belső piacán sem, mivel e tagsághoz olyan feltételeket kellene teljesíteni, mintha a brit EU-tagság meg sem szűnne.

A brit kormány azonban a Fehér könyv szerint "nagyratörő és átfogó" szabadkereskedelmi megállapodás megkötésére törekszik az unióval. 

A német pénzügyminiszter hétfőn arra figyelmeztette Nagy-Britanniát, hogy az Európai Unióból kilépve is teljesítse a közösséggel szemben fennálló pénzügyi kötelezettségeit. "Nagy-Britannia fizetési kötelezettségeinek érvényességét a szerződések szabályozzák" - hangsúlyozta Wolfgang Schäuble az euróövezet pénzügyminisztereinek brüsszeli ülése előtt. "Nagy-Britannia minden nemzetközi megállapodás tekintetében megbízható partner. Efelől nincs kétségem" - tette hozzá a német tárcavezető.

Az Európai Bizottság számításai szerint London eddigi uniós partnereinek a Brexitet követően még 60 milliárd euróval (több mint 18 ezer milliárd forinttal) marad adós. Ennek a tartozásnak a hátterében azok a múltban hozott költségvetési döntések állnak, amelyek még a következő évekre is vonatkoznak. Nagy-Britanniának ezenfelül még például az uniós alkalmazottak nyugdíjának kifizetéséből is részt kell vállalnia, és ez akár még évtizedekig is elhúzódhat.

Angela Merkel német kancellár a brit bejelentéssel kapcsolatban azt mondta: a brit kormányfő a kilépési kérelmet illetően mindig is "teljesen nyílt lapokkal" játszott. "Mindig mondta, hogy március végéig benyújtják (a kérelmet). Semmi mást nem tesz most" - hangsúlyozta Merkel.

Ajánló