Múzeumba kerülnek a vizelettel írt lágerlevelek

Ravensbrück |
Egy kis lengyel múzeumnak adták azt a 27 levelet, amelyet a ravensbrücki női koncentrációs tábor foglyai vizeletükkel írtak a borzalmas emberkísérletekről.
Emlékmű az egykori ravensbrücki női koncentrációs tábornál
Emlékmű az egykori ravensbrücki női koncentrációs tábornál
TASR/AP-felvétel
Az írások, melyek beszámolnak az 1943–44-ben végrehajtott a halálos kísérletekről, látszólag egyszerű családi levelek, ám a sorok közé és a papírszélekre láthatatlan üzeneteket írtak.
 
Még nem tudni, hogy a kelet-lengyelországi lublini Mártírok Múzeuma kiállítja-e a leveleket, amelyeket Krystyna Czyz-Wilgattól kapott. A levelek jó részét ő maga írta, néhány igen rossz állapotban van.
Az üzeneteket, melyeket az őrök is elolvastak, vékony farúddal írták, melyet vizeletbe mártottak. A papírral létrejött savas reakció miatt a vizelet hamarosan elveszítette a színét és láthatatlanná vált. A címzettnek fel kellett melegítenie a papírt, hogy el tudja olvasni a rejtett üzenetet.
Az első levélben, amelyet a nő elküldött, utalt arra, hogy a következő írások vizelettel írt üzenetet rejtenek. A titkos soroknak köszönhetően vált ismertté a 74 nő neve, akiket kísérleteknek vetettek alá, többek között gyógyszereket teszteltek rajtuk.
A levelek még a második világháború befejezése előtt ismertté tették a ravensbrücki kísérleteket Németországon kívül is. A nácik legyőzése után a háborús bűnösök nürnbergi perében elsőként 20 orvost vádoltak meg, közülük hetet halálra ítéltek, hetet felmentettek, a többiek hosszú börtönbüntetést kaptak.
 
Mintegy 130 ezer női fogoly tartózkodott 1939 és 1945 között a Berlintől nagyjából 80 kilométerre található ravensbrücki lágerben, a rabok egyharmada lengyel volt.

Ajánló