A G20-ak az elszigetelődés veszélyére figyelmeztették Trumpot

Bonn |

A G20-ak külügyminiszterei az Egyesült Államok elszigetelődésének veszélyére figyelmeztették Donald Trump amerikai elnököt pénteken kétnapos bonni tanácskozásuk záródokumentumában. 

TASR/AP felvétel

"Együttműködnünk kell, nem pedig elszigetelődnünk egymástól" - mondta Sigmar Gabriel német külügyminiszter a konferencia végén. 

A húsz fejlett ország külügyi vezetői között új szereplőként mutatkozott be Rex Tillerson, az Egyesült Államok új külügyminisztere. Bár a tanácskozáson sok szó esett olyan általános válsággócokról, mint a szíriai polgárháború, vagy a kelet-ukrajnai helyzet ,  a dpa német hírügynökség szerint Tillerson a Fehér Házba valószínűleg azzal az üzenettel  tér vissza, hogy Washington szövetségeseit aggasztja az Egyesült Államok elszigetelődésének veszélye, amitTrump "Amerika az első" jelmondatú politikája  fémjelez. 

A tanácskozás után közös sajtótájékoztatót tartott a házigazda Sigmar  Gabriel Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszterrel. Mindketten értésre adták, hogy nem valószínű áttörés a Szíriáról szóló jövő heti genfi béketárgyalásokon, alaptalan vérmes reményeket fűzni a megbeszélésekhez, majd pedig felszólították Oroszországot arra, hogy építően vegyen részt az erőfeszítésekben, amely célja véget vetni a szíriai háborúnak.

"Oroszországnak és Iránnak fel kell szólítania a szíriai kormányt, hogy ne tekintsen minden ellenzéki erőt terroristának" - mondta a francia külügyminiszter.

Ajánló