Trump Moszkváról, Mexikóról, a falról és cégeiről

New York |
Donald Trump minden idők legnagyobb munkahelyteremtőjének nevezte magát a megválasztása óta tartott első sajtótájékoztatón.
TASR/AP-felvétel
A New York-i Trump-toronyban rendezett, egyórás tájékoztatón gazdasági elképzeléseiről és vállalatbirodalma jövőjéről beszélt, valamint reagált az Oroszországhoz fűződő kapcsolatairól.  Bírálta a Buzzfeed hírportál által közzétett jelentést, amely hírszerzési forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Oroszországnak kompromittáló információi vannak róla és ezért bámikor zsarolhatja. Trump visszautasította az állításokat s egyúttal megköszönte az információk közlését visszautasító médiumok viselkedését. „Soha nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni ezeket a megalapozatlan állításokat” – jelentette ki, hozzátéve, a hírportálnak számolnia kell a következményekkel.
 
Trump felidézte, hogy a napokban már tárgyalásokat folytatott a kínai Alibaba internetes óriáscég elnök-vezérigazgatójával, Jack Maval, valamint a francia Bernard Arnault-val, a luxuscikkeket gyártó és forgalmazó LVMH elnökével, s mindkét üzletember nagy beruházásokat és munkahelyteremtést ígért az Egyesült Államokban. „Én leszek minden idők legnagyobb munkahelyteremtője” – fejtegette Trump. 
 
Cégbirodalmát teljes egészében átadja két fiának, „még konzultálni sem fog a fiaival”, s amíg ő az Egyesült Államok elnöke, addig a cégek tartózkodnak attól is, hogy külföldi üzleteket kössenek.
Trump nem kíván várni az amerikai–mexikói határra ígért fal építésével. Beiktatása után azonnal egyeztetni kezd az építkezésről, a fal megépül, és költségeit Mexikó állja majd, akár adók, akár közvetlen finanszírozás formájában. De hozzátette: tiszteli a mexikói népet, s nem Mexikót okolja azért, hogy korábban szerinte hasznot húzott az Egyesült Államokból.
 
Kitért arra is, hogy azoknak az amerikai vállalatoknak, amelyek külföldön ruháznak be, nagyon magas adót kell majd fizetniük. Trump határadónak nevezte ezt az adót.
 
A legtöbb kérdést Putyinnal kapcsolatban kapta. Trump elismerte, hogy Oroszország valószínűleg belekeveredhetett az amerikai választási folyamatba. „Azt gondolom hogy Oroszország állhatott a számítógépes támadások mögött” – fogalmazott, de leszögezte: más országok és más személyek is intéztek hackertámadásokat amerikai rendszerek ellen. A hackertámadásokért a demokratákat okolta, mondván, hogy nem volt megfelelő számítógépes védelmük, hiszen az ő kampánycsapata számítógépeit nem sikerült feltörni. Kijelentette: bár előny lehet, hogy Putyin elnök állítólag kedveli őt, de még nem tudja, hogyan jön ki majd az orosz elnökkel. Reményét fejezte ki, hogy sikerül megtalálni a közös hangot. „Elhiszi bárki is, hogy Hillary Clinton keményebb lett volna Putyinnal, mint én?” – tette fel a kérdést.

Ajánló