Menekül a Trump-jelentést összeállító brit hírszerző

London |
A BBC értesülése szerint Christopher Steele, a brit külső hírszerzés volt tisztje állította össze azt a dossziét, amely az oroszok kompromittáló adatait tartalmazza Donald Trumpról.
Az Orbis Business Intelligence londoni épülete
Az Orbis Business Intelligence londoni épülete
TASR/AP-felvétel
Az illető egyes értesülések szerint elmenekült angliai otthonából. Az értesülés szerint a 35 oldalas jelentést Christopher Steele, a Secret Intelligence Service – közismert nevén az MI6 – egykori alkalmazottja készítette.
Egyes amerikai hírforrások már hónapok óta tudtak a dosszié létezésről, és arról, hogy egy volt hírszerzőtől származik. A férfi nemzetiségét és kilétét azonban nem fedték fel.
A nyilvánosságra került adatok szerint az 52 éves Steele az 1990-es években Moszkvában dolgozott az MI6 hírszerzőjeként. Később kilépett a brit titkosszolgálat kötelékéből, és társalapítóként létrehozta az Orbis Business Intelligence Ltd. nevű, magát üzleti hírszerzési vállalkozásként meghatározó, több más egykori brit hírszerzőtiszt irányította magáncéget.
 
A The Daily Telegraph brit lap értesülése szerint a volt hírszerzőt hideg zuhanyként érte az, hogy a dossziéről beszámoló CNN amerikai hírtelevízió felfedte nemzetiségét, nevének nyilvánosságra kerülése előtt „pánikszerűen távozott” a dél-angliai Surrey megyében lévő otthonából, mivel félti saját és családja biztonságát. A lap szerint Steele-t egy meg nem nevezett washingtoni cég bízta meg azzal, hogy gyűjtsön információkat Trump oroszországi kapcsolatairól. Az adatgyűjtést először az amerikai Republikánus Párt Trump-ellenes szárnyának tagjai, majd a demokraták finanszírozták.
 
 
A The Daily Telegraph szerint Steele megosztotta összegyűjtött értesüléseit az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) is.
Az Orbis Business Intelligence Ltd.-t társigazgatója az 58 éves Christopher Burrows – jelentette a The Wall Street Journal. Az amerikai napilap telefonon elérte Burrowst, aki közölte: nem erősíti meg, de nem is cáfolja, hogy Steele állította össze a jelentéssorozatot.

Ajánló