Hónapok óta körbejárt a Trump-dosszié

Washington |

Már októberben szembesültek washingtoni illetékesek azokkal a hírszerzői feljegyzésekkel, amelyek most bombaként robbantak az amerikai sajtóban.

TASR/AP-felvétel
A 35 oldalas jelentés vesztegetéssel, szexuális perverzióval vádolja a megválasztott amerikai elnököt, s állítólag erről az oroszoknak kompromittáló anyagaik vannak. További vád, hogy Trump az Egyesült Államokban élő oroszokról adott át információkat a Kremlnek.
 
Már októberben a Mother Jones amerikai magazin arról számolt be, hogy egy volt külföldi hírszerző egy magáncég embereként kutatott Trump orosz kapcsolatai után, és amit talált, már augusztusban átadta a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI). A Reuters hírügynökség most azt írta, hogy a magáncég által felbérelt ügynök eleinte Trump republikánus ellenfeleinek, majd a kormányzó demokratáknak a megbízásából dolgozott.
 
Harry Reid, a demokraták volt frakcióvezetője a képviselőházban még tavaly októberben az FBI-hoz fordult, hogy tegye közzé, milyen információkkal rendelkezik Trump kampánycsapata és Oroszország kapcsolatáról. „Világossá vált, hogy égető fontosságú információk birtokában vannak Donald Trump és fő tanácsadói kapcsolatáról és együttműködéséről Oroszországgal. A közvéleménynek joga van tudni erről” – írta az FBI-nak Reid. Nem világos ugyanakkor, hogy pontosan mennyit tudott.
 
November közepén John McCain republikánus szenátor is tudomást szerzett a Trumpra vonatkozó vádakról, de úgy vélte, rendes nyomozás nélkül lehetetlen ellenőrizni, hogy igazak-e. Az arizonai politikus ráadásul azért sem akarta beleártani magát az ügybe, mert úgy tűnhetett volna, mintha elégtételt akarna venni azért, hogy Trump becsmérelte őt a kampányban.
 
A The Wall Street Journal című lap a brit Christopher Steele-t, az Orbis Business Intelligence üzleti hírszerző cég egyik igazgatóját nevezte meg az anyag készítőjeként. A cég sem cáfolni, sem megerősíteni nem volt hajlandó, hogy a feljegyzéseket ők készítették.
 
A meg nem erősített állításokat tartalmazó dokumentumot a Buzzfeed című hírportál közölte kedden, arra hivatkozva, hogy az olvasók majd eldöntik, mit gondoljanak róla. Trump szerint az egész álhír, politikai boszorkányüldözés folyik ellene, az állítások nem igazak, a kiszivárogtatók pedig beteg emberek.
 
Trump szerdai sajtótájékoztatóján nem engedte, hogy a sztorit elsőként közlő CNN hírtelevízió riportere kérdést tegyen fel. Jim Acosta, a patinás hírtévé fehér házi tudósítója arról számolt be, hogy miután ismételten, többször megpróbált kérdést feltenni, Trump szóvivője azt közölte vele, hogy ha így folytatja, ki fogja dobatni a sajtótájékoztatóról.

Ajánló