Átlépte az amerikai hadsereg a lengyel határt

Varsó |
A NATO keleti szárnyának megerősítése keretében több tucat katonai járműből álló amerikai menetoszlop lépte át a német–lengyel határt.
TASR/AP-felvétel
A coloradói Fort Carsonból kivezényelt, a németországi Bremerhaven kikötőn át érkező 3. páncélos dandár egyik menetoszlopa Olszyna községnél lépett lengyel területre. A harcegység parancsnokát, Christopher R. Norrie ezredest a nyugat-lengyelországi Zaganban állomásozó lengyel páncélos hadosztály parancsnoka, Jaroslaw Mika altábornagy üdvözölte a határon. 
 
A menetoszlop Zaganba vonult, ahol katonai ceremónia keretében fogadták. A harcegység megérkezése alkalmából tartandó hivatalos ünnepségét szombatra tervezik, Beata Szydlo kormányfő, Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter, valamint magas rangú NATO-képviselők részvételével. 
 
Három másik alsó-sziléziai községbe – Swietoszów, Skwierzynia, Boleslawiec – január 18-ig telepítik a csapatokat, az Atlantic Resolve NATO-hadművelet keretében. Az állomány egy részét később a balti államokba, illetve Bulgáriába és Romániába irányítják át, az egyik zászlóaljat Bajorországba telepítik.
 

TASR/AP-felvétel
 
A művelet során a NATO keleti részére a 3. páncélos dandár 3500 katonáját vezénylik ki. Az alakulattal 400 lánctalpas és 900 egyéb jármű, köztük 87 harckocsi, 18 önjáró löveg, több mint 400 terepjáró és 144 páncélozott csapatszállító jármű érkezik a térségbe. 
 
Februárban a New York állambeli Fort Drumból 60 Chinook, illetve Black Hawk szállító, valamint 24 Apache harci helikopter is érkezik kétezer fős katonai kontingenssel. A légierő parancsnoksága Németországban lesz, egyik bázisát a nyugat-lengyelországi Powidzben létesítik. 
 
A NATO az ukrán válság és az ottani orosz beavatkozás miatt a tavaly júliusi varsói csúcstalálkozón döntött úgy, hogy keleti szárnyán megnöveli védelmi képességeit. Az amerikai parancsnokságú, mintegy ezerfős, román és brit katonákból álló zászlóalj nagy része az északkelet-lengyelországi Bemowo Piskiében, valamint Orzyszban állomásozik majd.
 
Moszkva tiltakozik
Oroszország bejelentette, hogy biztonsági fenyegetésként fogja fel az amerikai tankok és páncélozott harcjárművek Lengyelországba vezénylését.  Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint bármely ország negatívan értékelné az idegen katonai jelenlét megerősítését határai közelében.
„Mi úgy tekintünk erre mint fenyegetésre és mint olyan lépésre, amely veszélyezteti érdekeinket és biztonságunkat” – mondta. A szóvivő kifejezte Moszkva reményét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Donald Trump megválasztott amerikai elnök jól kijön majd egymással, és nagyobb lesz a két ország közötti kölcsönös tisztelet, mint az Obama-kormányzat idején.

Ajánló