Trump szerint is az oroszok állnak a hekkelés mögött

Washington |

Donald Trump úgy véli, Oroszország állt az amerikai elnökválasztási kampány idején végrehajtott számítógépes támadások mögött - erről maga a megválasztott amerikai elnök beszélt szerdai sajtóértekezletén.

TASR/AP felvétel

Határozottan visszautasította Donald Trump megválasztott amerikai elnök szerdán azokat részéről megalapozatlannak nevezett állításokat, amelyeket a Buzzfeed hírportál által közzétett, megerősítetlen hitelességű hírszerzési feljegyzésekben fogalmaztak meg. Ezek lényege, hogy Oroszország állítólag Trump lejáratására, zsarolására alkalmas információk birtokában van. 

Nem kellett volna nyilvánosságra hozni

Soha nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni ezeket a megalapozatlan állításokat - mondta Trump New York-i sajtótájékoztatóján. "Hatalmas szégyenfoltot" hagy a hírszerzési ügynökségeken, ha valóban ők szivárogtatták ki a jelentést - jelentette ki.

Trump arról is beszélt, hogy véleménye szerint Oroszország állt az amerikai elnökválasztási kampány idején végrehajtott számítógépes támadások mögött. Leszögezte: a Demokrata Párt vezető testületét, az Országos Bizottságot valóban számítógépes támadások érhették, de ennek oka a gyenge számítógépes védelem volt. A Republikánus Párt számítógépes rendszerébe viszont nem tudtak behatolni a hackerek - állapította meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy ő például a hackertámadások nyomán tudta meg, hogy Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje előre megkapta az elnökjelölti viták kérdéseit.

Hangsúlyozta: bár előny lehet, hogy Vlagyimir Putyin állítólag kedveli őt, de még nem tudja, hogyan jön ki az orosz elnökkel. Reményét fejezte ki, hogy sikerül megtalálnia a hangot Moszkvával.

Semmi köze Oroszországhoz

Trump korábban leszögezte, hogy semmi köze Oroszországhoz. Kijelentette, hogy Moszkva sosem próbált befolyást gyakorolni rá.

A megválasztott elnök azzal vádolta meg a hírszerzési ügynökségeket, hogy beiktatása előtt még egy utolsó támadást próbálnak ellene intézni ilyen hírek terjesztésével. "Hol élünk, a náci Németországban?" - méltatlankodott Trump. Hozzátette: Oroszország is megmondta, hogy a politikai ellenfelek által fizetett ellenőrizetlen jelentés totális kitaláció, teljesen nonszensz. "HAMIS HÍREK - EGY TOTÁLIS POLITIKAI BOSZORKÁNYÜLDÖZÉS" - írta bejegyzésében.

Trump szóvivője, Sean Spicer is határozottan visszautasította a jelentésben foglalt vádakat. Kijelentette: a portál baloldali, a választási kampányban végig élesen Trump-ellenes volt, s még a The New York Times című lap is elutasította a portál hitelességét, a vádak megalapozottságát.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője sajtóértekezletén kijenetette, hogy Moszkvának nincsenek semmiféle kompromittáló anyagai sem Donald Trumpról, sem volt választási ellenfeléről, Hillary Clinton volt külügyminiszterről. "Ez abszolút kacsa, abszolút kitaláció, abszolút nonszensz. A Kreml nem foglalkozik kompromittáló anyagok gyűjtésével" - mondta.

MOSZKVA TRUMPOT ZSAROLJA?

Szavai szerint a "hisztérikus állapot" fenntartásának az a célja, hogy az orosz-amerikai kapcsolatokat továbbra is a kényszerű hanyatlás állapotában tartsa.

 

 

Ajánló