Felgyorsítják az olaszok a kitoloncolást

Róma |
Tömeges befogadó táborok helyett sok kis központ felállítására készül az olasz belügy az illegális bevándorlók kiutasításának felgyorsítására.
TASR/AP-felvétel
Marco Minniti olasz belügyminiszter Líbiába utazik, hogy a migránsokat szállító hajók feltartóztatásáról tárgyaljon. Az olasz belügyminisztériumnak a sajtóban nyilvánosságra hozott tervezete szerint a húsz olasz tartományból tizennyolcban több kisebb, egyenként legfeljebb nyolcvan-száz fős befogadóközpontot állítanak fel. Mindegyik a városoktól távol, repülőterek közelében létesül a kiutasítások felgyorsítása céljából. Ezekbe a táborokba azok a migránsok kerülnének, akik az olasz hatóságok szerint nem jogosultak menekültstátuszra, ezért el kell hagyniuk Olaszországot.
 
2016-ban minden korábbinál nagyobb számban, több mint 181 ezren érkeztek Olaszországba. Az eddigi gyakorlat szerint a regisztrációs központokban (hot spot) illegális bevándorlónak minősített emberek egy része úgynevezett kiutasítási központokba (Cie) került, ahol hónapokon vagy akár éveken át több ezren szorongtak. Az észak-olaszországi Veneto egyik ilyen táborában, ahol 1300-an tartózkodtak, a hét elején lázadás tört ki egy fiatal nő halála miatt.
 
A közzétett tervezet a túlzsúfolt és börtönökre emlékeztető táborokat akarja kisebbekkel helyettesíteni, amelyeket úgynevezett humanitárius kormánybiztos felügyelne. Korábban az olasz szenátus emberi jogi bizottsága megállapította, hogy a kiutasítási központok eddig hatástalanok voltak, úgymond illegális bevándorlókat gyártottak, kiutasításuk helyett. A tervezet kitér a menedékkérőkre is, akiket továbbra is szétosztanának az önkormányzatok között: minden ezer lakosra átlagosan 2,5 menedékkérő jutna. Az önkormányzatok minden befogadott menedékkérő után havi 500 eurót kapnak. A menedékkérők kérelmük elbírálásáig közhasznú munkát végeznének.
A kormány a kiutasítást kétoldalú megállapodásokkal is igyekszik gyorsítani. Marco Minniti belügyminiszter Tunézia és Málta után Líbiába látogat. Afganisztán és Pakisztán esetében, amelyek nem hajlanak kétoldalú kitoloncolási megállapodás megkötésére, az olasz kormány az onnan érkezőket fejenként 3000 euróval ösztönözné a hazatérésre.

Ajánló