Fekete bőrű modell miatt bojkottálnák a Lidlt

Prága |

Töméntelen rasszista megjegyzést kapott a cseh közösségi médiában a Lidl, mert egy fekete bőrű férfimodell is szerepel friss akciós újságjában.

Facebook
A Facebookon sokan az áruház bojkottálására szólítottak fel, mondván, a csehek fehér modelleket akarnak, nem színes bőrűeket. „Csehország része Európának, ahol különböző etnikumú és bőrszínű emberek élnek” – válaszolta az áruházlánc mindazoknak, akik tiltakoztak a „multikulti stílus” ellen, és akik csak fehér bőrű modelleket akarnak látni. 
 
A Lidl leszögezte: nem változtat a gyakorlatán, a nemzetközi alapanyagokból állítja össze az általa forgalmazott termékek reklámját. Több kommentelő kijelentette, hogy nem vásárol többé a Lidlnél a szórólap miatt.
 
Marian Jurečka mezőgazdasági miniszter ostobaságnak nevezte a fekete modell elleni hőzöngést. Jan Chvojka, az emberi jogok minisztere közölte, csak azért is a Lidlnél vásárol új sportruházatot.
 
A rasszista kommentek Csehországban már nem ütköznek akkora elutasításba, mint mondjuk 20 éve – állapította meg Miroslav Mareš, a brünni Masaryk Egyetem szélsőséges mozgalmakat kutató szakértője, aki szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy hatástalanok a jogi eszközök a szélsőséges megnyilvánulások internetes hulláma elleni fellépésre.

Ajánló