Prága az illegális bevándorlás leállítását sürgeti

Prága |

Ismét az illegális bevándorlás leállítását követelte Csehország az Európai Uniótól pénteken, miután kiderült, hogy egy cseh nő is van a hétfői berlini merénylet halálos áldozatai között.

Bohuslav Sobotka
Képarchívum

"Szigorúan meg kell védenünk külső határainkat, meg kell fékeznünk az illegális bevándorlást, és minden lehető eszközzel meg kell akadályoznunk az iszlamista vallási gyűlölet elterjedését Európában" - jelentette ki egy közleményében Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.

Külügyminisztere péntekre virradó éjjel jelentette be, hogy egy Németországban élő és dolgozó, cseh állampolgárságú nőt azonosítottak a hétfői berlini merénylet 12 halálos áldozata között.

A cseh diplomácia vezetője, Ľubomír Zaorálek pénteken az európai uniós tagállamok együttműködésének megerősítését szorgalmazta a terrorizmus felszámolása érdekében.

"A körülöttünk zajló fejlemények azt mutatják, hogy ha Európa egységes akar maradni, akkor nem engedhetjük meg magunknak - egyetlen országban sem -, hogy lépéseket tegyünk, amelynek következményei (azután) áthárulnak mindenki másra. Minden döntést közösen kell meghoznunk" - jelentette ki Zaorálek a sajtónak nyilatkozva.

Ajánló