Élve elégettek két török katonát az Iszlám Állam hóhérai

Bejrút |

Két török katona élve elégetéséről tett közzé videót csütörtökön az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet, amely a kezén lévő Aleppó kormányzóságbeli Báb városnál harcol a török hadsereggel.

A 19 perces felvétel egyebek közt a török légierő Bábra mért légicsapásáról készült állítólagos felvételeket mutat be, valamint azt, ahogy az IÁ fegyveresei védik az Aleppó várostól északra fekvő kulcsfontosságú települést. A propagandavideó emellett több szögből bemutat egy páncélozott járművel végrehajtott öngyilkos merényletet. A videó minősége a terrorszervezettől megszokott magas szintű szakmaiságról tanúskodik. 

Az utolsó pár percet a két török katona embertelen kivégzésének szentelték. A két, láncokkal megkötözött katonát ketrecekből, négykézláb vezetik haláluk helyszínéhez. Eközben arab nyelvű felirat figyelmezteti Ankarát: "Muzulmánokat égettél, Törökország kormánya. Így hát ez lesz a sorsod, Allah segedelmével". 

A gyilkosság különös kegyetlenségét jól mutatja, hogy nem rögtön gyújtják fel a két áldozatot, hanem láncokon, lassan vezetik el hozzájuk a tüzet, amely aztán átterjed az egyenruhájukra. Szenvedésüket - olykor lelassítva - végig mutatják a felvételen.

A hóhér ezt követően török nyelven bírálja Recep Tayyip Erdogan török elnököt, és "pusztításra" ösztönöz Törökországban. 

A videó megtekinthető itt. Figyelem: csak 18 éven felülieknek!

Múlt hónapban tűnt el a két katona

A török hadsereg a múlt hónapban közölte, hogy eltűnt két török katona Észak-Szíriában. A török hadsereg ezt nem erősítette meg, de gyanítható, hogy ők láthatóak a videón. 

A propagandavideót egy nappal azután tették közzé, hogy a török hadsereg közölte: tizenhat katona halt meg és többtucatnyian megsebesültek az IÁ-val vívott harcokban Báb városnál. 

Ez volt az eddigi legsúlyosabb napi vesztesége a török hadseregnek azóta, hogy augusztus 24-én megkezdte az Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadműveletet Észak-Szíriában, hogy megtisztítsa az Eufrátesz folyó nyugati oldalán egy 5 ezer négyzetkilométeres területet a terrorszervezetektől, köztük az Iszlám Államtól. 

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) civil szervezet arról számolt be, hogy nagyon sok civil életét követelték a csütörtökön Bábra mért török légicsapások.

Ajánló