Bűnösnek mondták ki és halálra ítélhetik a charlestoni tömeggyilkost

Charleston |

Valamennyi vádpontban, köztük faji alapú gyűlöletből elkövetett gyilkosságban is bűnösnek találta egy amerikai esküdtszék Dylann Roofot, aki kilenc afroamerikai hívőt lőtt le tavaly júniusban a Dél-Karolina állambeli Charleston egyik templomában.

A charlestoni ámokfutó
SITA/AP-felvétel

A 22 éves, rasszista meggyőződésű Dylan Roof tavaly június 17-én nyitott tüzet fekete hívőkre a charlestoni templomban bibliaóra idején. Roof még korábban, a Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) eljuttatott videóüzenetben bevallotta tettét. A férfi ellen Dél-Karolinában állami szinten kilenc rendbeli gyilkosság és három rendbeli gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat, majd ezt kiegészítették szövetségi szinten további 33 vádponttal, a többi között gyűlölet-bűncselekményt és lőfegyverrel való visszaélést róttak még a terhére.

A csütörtöki verdikttel mind a 33 szövetségi vádpontban bűnösnek találták a férfit, köztük előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságban. A szövetségi vádemelés kitért arra, hogy Roof bőrszínük miatt, a vallásuk gyakorlása közben támadta meg áldozatait az afroamerikai közösség számára történelmi jelentőséggel bíró, csaknem 200 éves charlestoni templomban, és "fajok közötti háborút" akart szítani.

Az esküdtszék a jövő hónapban újra összeül, hogy döntsön a büntetésről, ami vagy halálbüntetés, vagy életfogytiglani börtön lesz.

A Reuters brit hírügynökség szerint Roof nem mutatta nyomát érzelmeknek az ítélethirdetéskor. Roof ismételten azt mondta a bíróságnak, hogy a büntetését megállapító tárgyalásra nem kér ügyvédet, hanem saját magát fogja képviselni. Az amerikai szövetségi főügyész korábban halálbüntetést kért az elkövetett bűntény jellege és súlyossága miatt.

A bűntény megrázta az amerikai társadalmat. A mészárlás után országos kampány kezdődött a sokak által a rabszolgatartás és a fajgyűlölet jelképének tartott konföderációs lobogónak a közterületről és a rendszámtáblákról történő eltávolításáért. Ezt a lobogót használta az amerikai polgárháború idején a déli hadsereg. A viták hatására a Dél-Karolinában az állami törvényhozás épületéről levették a konföderációs zászlót.

Ajánló