Az oroszok szerint befejeződött a kelet-aleppói fegyveresek és családjaik evakuálása

Moszkva |

Befejeződött a kelet-aleppói fegyveresek és családjaik evakuálása - jelentette pénteken az Interfax orosz hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva. Más források ezt cáfolják, és a nemzetközi vöröskereszt a félbeszakadt evakuálás folytatását sürgetik.

TASR felvétel
Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint több mint 9500 ember, köztük 4500 fegyveres és 337 sebesült hagyta el a lázadók uralta kelet-aleppói területet. A tárca hozzátette: az összes nőt és gyermeket evakuálták.
   
Az orosz tárca hozzáfűzte, hogy a szíriai hadsereg teljes egészében irányítása alá vette Aleppót, néhány elszigetelt területen zajlanak harcok.
   
Zakaria Malahifdzsi, a Fasztakim nevű felkelőcsoport egyik vezetője cáfolta az orosz állítást, közölte: csak a sebesültek és a civilek hagyták el a várost. "Egyetlen harcos sem jött ki" - mondta.
   
A Törökországban tartózkodó parancsnok hozzátette: mindössze három konvoj jött ki a felkelő területekről.
   
A Vöröskereszt szíriai missziójának vezetője, Marianne Gasser korábban azt mondta, hogy csütörtökön a késő esti órákig mintegy háromezer civilt és néhány sebesültet tudtak elvinni az ostrom dúlta észak-szíriai városból.
   
Csütörtöki beszámolók szerint az első konvojjal mintegy ezer embert szállítottak el. Feltételezhető, hogy konvojonként ezer embert tudnak kimenekíteni Aleppóból.
   
A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) pénteken sürgette az érintett feleket, hogy folytassák a kimenekítést, amelyet közép-európai idő szerint a délelőtti órákban állítottak le. Az ICRC pénteki közleménye is megerősítette, hogy mindeddig mintegy 3 ezer embert és 40 sebesültet szállítottak el Aleppóból.
   
Az AFP francia hírügynökség egy szíriai biztonsági forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy a kormányerők állították le az evakuálást, mert "egyes fegyveresek nem tartották tiszteletben a kiürítésről szóló megállapodást". A tárgyalásokhoz közel álló egyik forrás szerint egyes fegyveresek túszaikkal együtt hagyták el Kelet-Aleppót, a hadsereg ezért állította le az evakuálást. A szíriai állami tévé szerint lázadók rálőttek a buszokra.
 
Egy kelet-aleppói felkelő a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a fegyveresek magas készültségben vannak, miután a hadsereg megakadályozta a civileket a város elhagyásában, és nehézfegyvereket állított fel az utakon. Egy szemtanú pedig arról számolt be, hogy Aleppón kívül a szíriai katonák úttorlaszokat kezdtek felállítani az evakuálásra használt, a városból nyugati irányba kivezető autópályán.
   
Az AFP-nek eközben egy szíriai katonai forrás jelezte, hogy a kimenekítési műveletet csak felfüggesztették, véget még nem ért.
   
Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja csütörtökön azt mondta: mintegy 50 ezren maradhattak Kelet-Aleppóban, közülük 10 ezer embert - az ellenzéki fegyvereseket és családjaikat - szállíthatnak el Idlíb tartományba.

Ajánló