Azonnali tűszünetet követelnek Aleppóban nyugati hatalmak

Párizs |

Azonnali tűzszünetet követeltek a szíriai konfliktus gócpontjának számító Aleppóban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kanada, Németország és Olaszország vezetői.

TASR/AP felvétel

A hat nyugati ország vezetői a berlini keltezésű közleményben továbbá felszólították arra a damaszkuszi kormányt,  hogy a kelet-aleppói harcok miatt kialakult humanitárius válság enyhítése érdekében engedélyezze az ENSZ-segélyek bejutását a városba.

Bírálták Oroszországot és Iránt Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának támogatásáért, és elítélték, hogy álláspontjuk szerint Moszkva rendszeresen akadályozza a humanitárius segélyek eljuttatását.

A hat nyugati hatalom vezetője felszólította a szíriai kormányt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogokat és a Genfi egyezményeket. A közlemény szerint Kelet-Aleppóban mintegy 200 ezer civil van napi szinten bombázások és tüzérségi támadásoknak kitéve, amelyeket a szíriai kormányerők hajtanak végre orosz és iráni támogatással. Ezek a támadások a kórházakat és iskolákat sem kímélik, aminek az a célja, hogy megtörjék a lakosságot.

A szíriai kormányerők szerdán elfoglalták Aleppó óvárosát, visszafoglalva a felkelők 2012 óta ellenőrzött területeinek a kétharmadát. A szíriai Orosz Megbékélési Központ közleménye szerint a kormányerők már 47 negyedet vettek vissza a felkelőktől, akik az óvárosból Aleppó délkeleti peremére vonultak vissza.

A kormányerők aleppói offenzívájának november 15-i kezdete előtt mintegy 250 ezer ember élt az észak-szíriai város keleti részében. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint azóta legalább 80 ezer ember menekült el onnan. Ezek az emberek vagy a kormányerők vagy a kurd fegyveresek ellenőrizte városrészekben kerestek menedéket. Hozzátette, hogy ebben a számban nincsenek benne azok, akik olyan városrészbe menekültek, amely még a lázadók kezén van.

A szíriai kormány nemzeti megbékélési minisztere, Ali Haider szerdán kijelentette, hogy a hadsereg aleppói előrenyomulása stratégiai győzelem, amely megakadályozza a külföldi beavatkozást és a politikai folyamat megváltoztatását. Feltehetően a szerdai eseményekre utalva hozzátette: a felkelők harci morálja minden eddiginél alacsonyabb, a rájuk mért vereségek pedig dominóhatást váltanak ki.

Az utóbbi hónapokban többször előfordul, hogy miután a felkelők Damaszkusz külvárosaiban feladták állásaikat, a kormány engedélyezte, hogy olyan területekre utazzanak, amelyek lázadó kézen vannak.

A kormányerők megállíthatatlannak tűnő előrenyomulása nyomán a kelet-aleppói felkelőcsoportok szerdán közölték, hogy a lakosság kimenekítése és a sebesültek ellátása érdekében azonnali ötnapos tűzszünetet követelnek. Továbbá azt szeretnék, ha a város jövőjéről tárgyalások kezdődnének a konfliktusban érintett valamennyi fél részvételével.

A szíriai külügyminisztérium kedden kiadott nyilatkozatában azonban leszögezte: a damaszkuszi kormány nem hajlandó semmilyen tűzszünetet kötni Aleppóról, ha nem hagyja el a várost a keleti negyedeket még mindig uraló összes felkelő.

Ajánló