Az oroszok fenntartják Aleppó bombázásának moratóriumát

Moszkva |

Oroszország egyelőre fenntartja Aleppó bombázásának moratóriumát - mondta Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerdán. A szíriai légierő mindazonáltal második napja bombázta a város ellenzéki kézen lévő negyedeit.

SITA/AP-felvétel

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy az orosz légierő már 29 napja nem bombázott az észak-szíriai városban.

A vezérőrnagy emellett rámutatott, hogy a szíriai kormányerők a napokban támadást indítottak a város délnyugati részén, elfoglalva Aleppónak az Aszad-akadémia és az 1070-es lakónegyedét. Konasenkov meggyőződését fejezte ki, hogy az ellenzéki fegyveresek már nem tudnak áttörni az Aleppó körül vont ostromgyűrűn erről az oldalról.

Konasenkov szerint a keleti városrészben rekedt polgári lakosságot "terroristák" akadályozzák a menekülésben azzal, hogy aláaknázták a humanitárius folyosókhoz vezető utakat.

Oroszország a héten 17 tonna segélyt szállított kilenc aleppói negyedbe. A szállítmány élelmiszersegélyen túl hálózsákokat és ágyneműt is tartalmazott - tette hozzá Konasenkov.

Oroszország kedden manőverező robotrepülőgépekkel mért csapásokat a szíriai felkelők állásai ellen Idlíb és Homsz tartományokban, és első alkalommal bevetette a szíriai partok közelébe érkezett Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozót is.

Az ellenzéki erők kezén lévő kelet-aleppói kerületeket ugyanakkor újabb légicsapások érték a nap folyamán. A szerdai bombázásokat egy gyerekkórház és egy vérbank környékén hajtották végre - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet. A helyi aktivisták hálózatára támaszkodó OSDH, egészségügyi dolgozók és mentőalakulatok is arról számoltak be, hogy az elmúlt két napban kiújúlt bombázásokban legalább 32 ember vesztette életét, közülük 21-en szerdán. Az OSDH szerint az orosz vagy a szíriai légierő mérhetett csapást a városra. A szíriai állami televízió előző nap azt jelentette, hogy a szíriai légierő bombázta Aleppó óvárosát.

Az OSDH úgy tudja, hogy a város keleti felét helikopterekről ledobott hordóbombákkal és harci repülőgépekről kilőtt rakétákkal támadták, emellett a szíriai kormánycsapatok is ágyúzták a területet.

"A helikopterek egy pillanatra sem állnak le" - mondta Bebarsz Misál, a Szíriai Polgári Védelem - más néven fehérsisakosokként ismert - helyi önkéntes mentőalakulat egyik tagja.

Ibrahim Abu al-Lait, az önkéntesek szóvivője szerint a nap folyamán több mint 40 légicsapás érte az aleppói Saár nevű negyedet.

Hétfőn és kedd reggel Aleppótól nyugatra lévő három, ellenzéki településeken lévő kórházat romboltak le légicsapásokkal. A damaszkuszi rezsim és Moszkva is tagadja, hogy közük van az egészségügyi intézmények elleni támadásokhoz.

Ajánló