Putyin péntekre újabb "humanitárius szünetet" rendelt el Aleppónál

Moszkva |

Újabb humanitárius célú tűzszünetet rendelt el péntekre Aleppóban Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte szerdán Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök.

TASR/AP felvétel

A "humanitárius szünet" közép-európai idő szerint reggel 7-től délután 17 óráig tart majd. Az intézkedést Moszkva egyeztette a szíriai vezetéssel. Geraszimov szerint a döntést az elnök utasítása alapján Szergej Sojgu védelmi miniszter hozta meg "az értelmetlen veszteségek elkerülése érdekében".

Geraszimov kijelentette: az orosz fegyveres erők azt ajánlják az összes kormányellenes erőnek, hogy hagyjanak fel a harccal, és a tűzszünet alatt a fegyvereikkel együtt alatt hagyják el a várost.

Ennek érdekében két folyosót nyitnak majd meg: egyet a török határ, egyet pedig Idlíb irányába, amelyek közeléből a szíriai kormányhadsereg minden egységét és haditechnikai eszközét visszavonják. Az orosz tábornok ismét nehezményezte, hogy az Egyesült Államok képtelen volt leválasztani a terroristákról az általa mérsékeltnek tartott ellenzéki fegyveres csoportokat.

További hat folyosó a polgári lakosság és a sebesültek evakuálását szolgálja majd.

Az orosz vezérkari főnök szerint az ellenzéki fegyveresek sikertelenül próbáltak meg kitörni Aleppónak a kormánycsapatok által körülzárt keleti negyedeiből, és súlyos veszteségeket szenvedtek.

Oroszország október 18-án függesztette fel Aleppó bombázását, hogy lehetőséget biztosítson a civilek, a sebesültek és a betegek evakuálására, ám a lehetőséggel eddig kevesen éltek.

Zakaria Malahidzsi, a Fasztakim nevű lázadószervezet szóvivője szerdán elutasította Moszkva követelését, hogy az ellenzéki fegyveres csoportok péntek estig hagyják el az ostromlott várost. "Szóba se jöhet. Nem adjuk fel Aleppó városát az oroszoknak és nem adjuk meg magunkat" - jelentette ki Malahidzsi.

Az ellenzéki fegyveresek szóvivője rámutatott, hogy nincsenek biztonságos folyosók a város elhagyására, ahogy azt Oroszország állítja. "Nem igaz. A civilek és a fegyveresek nem távoznak. A polgári lakosok tartanak a rezsimtől és nem bíznak benne. A harcosok pedig nem adják meg magukat" - tette hozzá.

Az orosz védelmi tárca vezetője kedden jelentette be Moszkvában, hogy a Szíria partjai felé tartó, a Pjotr Velikij (Nagy Péter) atommeghajtású rakétahordozó nehézcirkáló vezette orosz csapásmérő flottakötelék a múlt héten elérte a Földközi-tengert.

Ajánló