Újraindította Párizs és Teherán közötti légi járatát az Air France

Párizs |

Újraindította az Air France vasárnap a Párizs és Teherán között közlekedő, közvetlen légi járatát, amelyet 2008-ban az Irán elleni nemzetközi szankciók miatt függesztett fel.

(TASR/AP-felvétel)
Az első járat a párizsi Roissy-Charles de Gaulle nemzetközi repülőtérről helyi idő szerint 12 óra 24 perckor szállt fel Alain Vidalies francia közlekedési miniszterrel és egy mintegy tizenöt vállalat képviselőiből álló delegációval a fedélzetén.
 
Az Air France decemberben jelentette be, hogy április 17-től hetente három alkalommal indít járatokat az iráni fővárosba.
 
Tavaly nyáron az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjából és Németországból álló csoport megállapodást kötött Iránnal annak atomprogramjáról. Az egyezmény értelmében az iszlám köztársaság korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja a perzsa állam elleni pénzügyi és gazdasági szankciókat. A büntetőintézkedések feloldása januárban kezdődött meg.
 
A Párizs-Teherán járat elindítása mindenesetre nem volt zökkenőmentes: a személyzetnek küldött belső feljegyzésben az Air France arra kérte a női légiutas-kísérőket, hogy "a repülés ideje alatt nadrágot és bő zakót viseljenek, a repülőgépből való kiszálláskor pedig kendővel takarják el a hajukat", ezt azonban a légitársaság több munkatársnője megtagadta.
 
Végül az Air France engedett a francia polgári légiközlekedésben dolgozók országos szakszervezete (SNPNC) követeléseinek, és önkéntes alapúvá tette ezeket az előírásokat.

Ajánló