Schmitt-Gašparovič megbeszélés is a V4-es csúcson

Budapest |

Schmitt Pál köztársasági elnök a visegrádi országok (V4) jövő hét végi csúcstalálkozóján kétoldalú megbeszéléseket is folytat hivatali partnereivel, Václav Klaus cseh, Bronisław Komorowski lengyel és Ivan Gašparovič szlovák államfővel - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) pénteken az MTI-vel.

A magyar, a szlovák, a cseh és a lengyel államfő a visegrádi csoport fennállásának 20. évfordulója alkalmából találkozik Budapesten és Visegrádon.
A visegrádi együttműködést megalapozó nyilatkozatot Visegrádon írta alá 1991. február 15-én Václav Havel csehszlovák és Lech Walesa lengyel köztársasági elnök, továbbá Antall József magyar miniszterelnök. Csehszlovákia kettéválásával, illetve az önálló Csehország és Szlovákia megalakulásával, 1993-ban a visegrádi hármasból négyes lett.
A négy köztársasági elnök a csúcstalálkozó első napján Budapesten részt vesz a Közép-Európa gazdasági potenciálja és lehetőségei című konferencián. A tanácskozást az Antall József Tudásközpont kezdeményezésére szervezik, a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Köztársasági Elnöki Hivatallal és a Külügyminisztériummal együttműködésben.
A Corvinus egyetemen rendezett konferencián mind a négy közjogi méltóság beszédet mond. Vajna Márton, a KEH külügyi hivatalvezetője az MTI-nek a héten a tanácskozás témái között említette a gazdaságpolitikai dilemmákat - a növekedést és/vagy stabilitást, a versenyképességi kihívásokat, a globális tőkemozgások hatását a térségre és a közös energiapolitikát.
Ugyancsak a csúcstalálkozó első napján az államfők koncerten vesznek részt a Művészetek Palotájában, a hangverseny programjában mind a négy ország zeneszerzőinek művei szerepelnek. Az eseményre meghívót kaptak a budapesti diplomáciai testület tagjai is.
A csúcstalálkozó második napján a köztársasági elnökök ellátogatnak Visegrádra, plenáris tárgyalásukon áttekintik és értékelik a V4-együttműködás elmúlt 20 évét, a régió energiaellátásának kihívásait, szó lesz a négy ország helyzetéről a makroregionális stratégiák (balti stratégia, Duna-stratégia) "metszéspontjában", továbbá a civil kapcsolatok szerepéről, az ifjúsági- és sportegyüttműködésről - mondta a külügyi hivatalvezető.
Tavaly a négy visegrádi ország államelnöke a nyugat-csehországi Karlovy Varyban találkozott.
A csoportosulás elnöki tisztségét idén júliustól egy évig Csehország tölti be. A cseh elnökség kiemelt figyelmet kíván fordítani az EU jövőbeni költségvetésére és a közös energiapolitikára.

Ajánló