Özönlöttek a zarándokok a Szent Jakab-útra, az El Caminóra 2010-ben

Santiago de Compostela |

Korábban nem tapasztalt méreteket öltött a Szent Jakab nevét viselő spanyolországi zarándokútra, az El Caminóra érkező vándorok száma 2010-ben.

Az ibériai ország északi részén fekvő város érseksége szerint az óévben hozzávetőleg 270 ezer zarándokot számláltak. A külföldről érkező vándorok között a németek voltak a legtöbben, közel 14 500-an. Emellett rengetegen járták végig az utat Olaszországból és Franciaországból is. Santiago de Compostelát összességében 9,2 millió látogató kereste fel.

Galícia fővárosában található a legendák szerint Jakab apostol sírja. Amennyiben a szent ünnepe vasárnapra esik - mint ahogy ez 2010-ben is volt - a keresztények szent évet (Xacobeo) ünnepelnek. Legközelebb 2021-ben nyílik erre lehetőség.

Egyházi hagyományok szerint azok a katolikusok, akik szent évben zarándokolnak el az apostol sírjához a város katedrálisába, és meggyónnak, teljes bűnbocsánatot nyernek. 2010-ben XVI. Benedek pápa is ellátogatott Santiago de Compostelába.

A Szent Jakab-út a spanyol-francia határ közelében ered, és 800 kilométer hosszú. A zarándokok egyfajta igazolvánnyal járják végig az utat, amely alatt a szálláshelyeken és a templomokban pecséteket kapnak papírjukra.

Ajánló