Végleg felmentette a bíróság Szigeti Lászlót

Pozsony |
A Pozsonyi Kerületi Bíróság végleg felmentette a könyvelési csalás vádja alól Szigeti Lászlót. Egy 2006-os ügy miatt folyt ellene eljárás, amikor az MKP oktatási minisztere volt öt hónapig.
Szigeti László
Somogyi Tibor felvétele
„Az ítéletet igazságosnak tartom” – mondta ma Szigeti, szerinte a minisztérium által nyújtott támogatás teljesen rendben volt, arról nem tehet, hogy később másként használták fel.
 
Szigetit a Pozsonyi III. Járásbíróság már 2016. decemberében felmentette a könyvelési csalás vádja alól, az ítélet ellen azonban az ügyész akkor fellebbezett.
 
A járásbíróság szerint a bizonyítási eljárás során bebizonyosodott, hogy könyvelési csalás történt, az ügyész azonban nem tudta bizonyítani, hogy a csalást Szigeti László követte volna el. 
 
A bíróság szerint a minisztérium szekciófőnökei felelnek a finanszírozási kérdésekért és azok ellenőrzéséért. „A miniszter azt hagyja jóvá és írja alá, amit a szekciófőnökök beterjesztenek. A helyességért is ők felelnek” – indokolta a döntést a bíró. Szerinte nem várható el a minisztertől, hogy 1-2 ezer kérvény törvényességét maga vizsgálja meg. „Erre külön apparátus van” – közölte a bíró. Hozzátette, a bizonyítási eljárás során nem sikerült bebizonyítani, hogy a miniszter tudott volna arról, hogy az uniós támogatást nem arra a célra használták fel, mint amire azt a tárca jóváhagyta.
 
Szigeti László ellen egy 2006-os ügy miatt emelt vádat az ügyész. Akkor az MKP színeiben öt hónapig vezette az oktatási minisztériumot. A vád szerint Szigeti miniszterként több mint 116 ezer eurós uniós támogatáshoz juttatta Nemesócsa községet. Az összeget a helyi alapiskola rendkívül rossz állapotban levő tornatermének felújítására igényelte az önkormányzat, a pénzt azonban egy magáncég épületében levő csarnok felújítására fordították. A vád szerint Szigeti úgy hagyta jóvá a támogatást, hogy tudta, Nemesócsa nem teljesíti a pályázati feltételeket. A rendőrség szerint Szigeti előre megállapodott a község polgármesterével a támogatásról. Az ügyész 2013-ban emelt vádat a volt tárcavezető ellen. (tasr, ú)

Ajánló