Kiska: ezek már alvilági módszerek!

Pozsony |
Újabb dokumentumokat kaptak a hazai médiák, köztük szerkesztőségünk is az államfő cégénél végzett adóellenőrzés részleteiről.
SITA-felvétel
Az anyagot ismeretlen ukrajnai e-mailcímekről küldték, az eperjesi adóhivatal ellenőrző osztályának hivatalos jegyzőkönyvéről van szó. A 64 oldalnyi dokumentum tartalmazza a teljes vizsgálat jegyzőkönyvét és a cég adóbevallását is. Andrej Kiska magyarázatot követel a pénzügyminisztériumtól és az adóhatóságtól.
 
A vizsgálat azt állapította meg, hogy a cég jogtalanul csökkentette adóalapját bizonyos tételek beszámításával, ezért 27 ezer euróval kevesebb adót fizetett. A 2014-es évről van szó, az ellenőrzés után a cég kifizette az adóhátralékot és a kiszabott bírságot is. Kiska elnökválasztási kampányának költségeit ellenőrizte az adóhatóság, és nem ismert el bizonyos költségeket, amelyek bekerültek az adóalapot csökkentő tételek közé. Szerepelt köztük például egy e-mailes kampány, különféle reklámköltségek, sajtótájékoztatók, konferenciák megrendezésére kibérelt termek bérleti díjai.
 
„Most dől el, hogy Szlovákia jogállam-e vagy maffiaállam. Elfogadhatatlan, hogy olyan dokumentumokat használnak fel politikusok ellen, amelyek az adótitok részét képezik” – reagált az újabb kiszivárogtatásra Andrej Kiska.
 
 
„Ha ilyen alvilági módszereket használnak az államfővel szemben, akkor ki érezheti magát biztonságban ebben az országban?” – folytatta Kiska, aki videoüzenetet tett közzé Facebook-oldalán. 
 

 
Kiska a pénzügyminisztériumtól hétfőig vár magyarázatot.
 
Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter közleményben reagált az elnök szavaira, melyben leszögezte: az államfővel személyesen fogják tisztázni a helyzetet, nem a médián keresztül.
 
Kažimír hozzátette: egyelőre nem tudni, ki szivárogtatta ki az adótitikokat tartalmazó dokumentumokat, és azt sem, hogy köze van-e a szivárogtatásnak a pénzügyi igazgatósághoz. Ezért arra kérte az elnököt, hogy válogassa meg a szavait. Hozzátette: elhatárolódik azoktól a praktikáktól, melyeket a köztársasági elnök említett mai, érzelmektől túlfűtött beszédében. (TASR, ú)

 

Ajánló