Cseh EU-ügyi államtitkár: az egész V4-nek az EU magjában a helye

Varsó |

Nemcsak a visegrádi csoport (V4) egyes tagjainak, hanem az egész tömörülésnek az Európai Unió magjához kellene tartoznia - nyilatkozott csütörtökön a PAP hírügynökségnek Aleš Chmelar, az EU-ügyekért felelős cseh államtitkár, reagálva ezzel Robert Fico szlovák kormányfő korábbi kijelentésére.

Az államtitkárt a lengyel hírügynökség azt követően kereste meg, hogy Robert Fico a kétsebességes Európa koncepciójáról folytatott egyeztetésekkel összefüggésben az utóbbi időben többször kijelentette: azt szeretné, hogy országa - amely tagja az euróövezetnek - az Európai Unió (EU) magjában legyen. 

"Szükséges, hogy a V4 mint ilyen legyen ott az EU központjában, ne csak Csehország vagy Szlovákia, Magyarország vagy Lengyelország" - mondta Chmelar, hozzáfűzve: ez az összes visegrádi ország érdeke.

Úgy értékelte: "nagyon szerencsétlen", az uniós alapértékekkel ellentétes lenne, ha a V4-tagok közül "akárkinek választania kellene, kivel is tart az EU-ban". 

A V4 jelenlegi állapota iránt tudakozódó kérdésre válaszolva Chmelar a regionális együttműködés "legfontosabb, nagyon tartós" formátumának nevezte az országcsoportot.

Ajánló