Csáky Pál és Nagy József Juncker évértékelőjéről

„Tárgyszerű volt, az összes fontos témát említette, egy államférfi víziója volt Európa jövőjéről” – mondta lapunknak Csáky Pál (MKP) európai parlamenti képviselő.
TASR/AP-felvétel
Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének tegnapi beszédével kapcsolatban Csáky hozzátette, azért voltak olyan elemei is, amellyel ő nem ért egy. Ilyen az a javaslat, hogy az európai parlamenti választásokon „nemzetek feletti” választási listákra voksolhatnának az uniós polgárok. Csáky elfogadhatónak tartja, hogy gyorsítani kellene bizonyos döntései folyamatokat, amelyeket Juncker felvázolt. „Ez a téma már többször megjelent, ilyen például az uniós pénzügyminiszter létrehozása. Az integrációs folyamat fel fog gyorsulni, nem tartom kizártnak, hogy 2025-re több területen is legyen minisztere az uniónak” – mondta Csáky.
 
Hasonlóan vélekedik Nagy József EP-képviselő (Híd) is. „Sok esetben vontatott a döntéshozatal, például közös külügyi kérdésekben, az unió külügyi biztosa így nem tud hatékonyan fellépni nemzetközi színtéren” – magyarázta Nagy. Szerinte azonban figyelni kell arra, hogy az erősödő uniós szervekre felkészüljön az ország. „A minősített szavazás több területen hatékonyabbá teheti az uniót, viszont kis országként ügyelni kell arra, hogy ne hagyják véleményünket figyelmen kívül. Ehhez széles és erős kapcsolatrendszert kell kiépíteni, nem csak a V4-es országokkal” – magyarázta Nagy.
 

TASR-felvétel
 
Ivan Korčok, a szlovák külügyminisztérium államtitkára egyetért azzal is, hogy Romániát és Bulgáriát mielőbb be kell kapcsolni a schengeni térségbe. „Mindkét ország már régen teljesítette a schengeni feltételeket, ezt már a Bizottság is többször megállapította” – indokolta Korčok. Elismerte ugyanakkor, hogy több olyan új intézményt is említett Juncker, amivel nem biztos, hogy Szlovákia teljesen egyetért. 
Juncker beszélt többek között az uniós pénzügyminiszteri poszt létrehozásáról, amely azonban nemcsak az eurózóna pénzügyminisztere lenne. Ugyanakkor feleslegesnek nevezte külön költségvetés létrehozását az eurózóna tagállamai számára, szerinte ez csak egy fejezet lehetne a közös uniós költségvetésben. (lpj, tasr)

Ajánló