Komoly, csaknem válságos a helyzet az új oktatási miniszter szerint

Pozsony |

Tudom, nem lesz száz napom arra, hogy megismerkedjek a tárca ügyeivel, mivel a helyzet komoly, csaknem válságos - jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Martina Lubyová, az újonnan kinevezett oktatási miniszter.

TASR-felvétel
A miniszterasszony négy kulcsfontosságú területet nevezett meg, melyre a hivatal átvétele után még nagyobb hangsúlyt fog fektetni.
 
Az első a "Tanuló Szlovákia" (Učiace sa Slovensko) program folytatása. Lubyová azt ígérte: rövid időn belül találkozik a program kidolgozóival, és ha nem lesz szükség nagyobb változtatásokra, azt máris a kormány elé fogja terjeszteni, és utasítást ad az akciótervek elkészítésére.  
 
A második fontos terület a miniszterasszony szerint a szociális párbeszéd erősítése és a pedagógusok valamint a tárca munkatársainak a béremelése.
 
A harmadik prioritás a kutatási púrojektekre szánt uniós támogatások elosztása. Lubyová már jövő héten szeretne Brüsszelbe utazni, hogy kiderítse, pontosan mik az Európai Unió kifogásai ezzel kapcsolatban, és ezek hogyan orvosolhatók. Második lépésben a miniszterasszony transzparens és objektív értékelő rendszert alakítana ki a pályázatok elbírálásához. Hozzátette: a problematikus kiírásokat visszavonják.
 
Negyedik pontban a sport területén tervezett fejlesztéseket említette.
 
Martina Lubyová, a Szlovák Tudományos Akadémia Prognosztikai Intézetének korábbi vezetője Peter Plavčant (SNS-jelölt) váltja az oktatási tárca élén. Szeptember 1-től a minisztériumot ideiglenesen Gabriela Matečná (SNS-jelölt) földművelésügyi miniszter vezette.
 
Plavčan augusztusban a koalíciós válság tetőpontján kényszerült távozásra, miután Robert Fico kormányfő - a tárcavezetőt az ellenzék és a sajtó részéről ért támadások miatt - felszólította az SNS elnökét, nyújtson be új jelölést az oktatásügyi miniszteri posztra.
 
 
Peter Plavčan még júliusban került támadások kereszttüzébe, miután kiderült, hogy a minisztériuma alá tartozó, a kutatási célokra szánt uniós támogatások elbírálását felügyelő ügynökség egyetlen nagy szlovákiai felsőoktatási intézménynek sem ítélt meg anyagi forrásokat, ugyanakkor a dotációkból olyan cégek is részesültek, amelyek korábban nem foglalkoztak kutatással.
 
A botrány kirobbanása után a szaktárca leállította az uniós pénzek kifizetését, vizsgálatot indított az ügyben, illetve hasonló vizsgálatot kért az Európai Bizottságtól is, amely az eset miatt figyelmeztető levelet küldött Pozsonynak, és leállította az ilyen jellegű források folyósítását. Az ügyben jelenleg az európai korrupcióellenes hivatal és a szlovák Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) is vizsgálatot folytat. (SITA, MTI)
 

Ajánló