Kiska az adóügyről: "Nincs mit rejtegetnem"

Pozsony |

"Az adóhivatal máshogy ítélte meg a Kiska Travel Agency (KTAG) egyik adótételének az elkönyvelését, mint a cég. Nem ez az első ilyen eset. Nincs mit rejtegetnem" - jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Andrej Kiska. Az elnök arra reagált, hogy kiderült: a cégnek, melynek tulajdonosa Andrej Kiska és fivére, Jaroslav, 27 ezer eurónyi adóhátralékot kellett tavaly befizetnie.

Gabriel Kuchta felvétele
Kiska elmondta: hétfőn megkereste a cég ügyvezetőjét, Eduard Kučkovskýt, hogy magyarázatot kérjen tőle. 
 
Mint kiderült, a KTAG-nak többször is meggyűlt a baja az adóhivatallal. 2014-ben az adóellenőrök megállapították, hogy a cég jogosulatlanul igényelt vissza 9227 euró áfát. A KTAG visszafizette az összeget, továbbá a kiszabott büntetést is térítette, 15 543 eurót. Kiska szerint a vállalkozók és a cégek körében általános, hogy az adóhivatal nem ért egyet az összes feltüntetett adótétellel.
 
Az év végén újabb ellenőrzést tartottak a cégnél, és ugyanazokat a számlákat vizsgálták át, mint az első esetben, csak ezúttal a jövedelemadóval összefüggésben. Ebben az esetben a KTAG-nak 27 114 eurónyi adóhátralékot kellett utólag befizetnie, illetve 2711 euró bírságot. Az adóhivatal ezúttal a rendőrséget is értesítette, amely eljárást indított az ügyben.
 
Kiska elmondása szerint az ügyet vizsgáló nyomozó 2015. augusztus 8-án minden rendelkezésére bocsátott dokumentumot visszaadott a cégnek azzal, hogy indokolatlan folytatni a nyomozást, és lezárta az ügyet. 
 
Az elnök sajnálatát fejezte ki, amiért adótitkok kerültek nyilvánosságra.
 
Az esetről elsőként a Denník N napilap számolt be tegnap rendőrségi és adóhivatali dokumentumokra hivatkozva, melyeket egy névtelen forrás juttatott el a szerkesztőségnek. 
 
A lap internetes kiadásának beszámolója szerint a KTAG 2014-ben bevétele egy részét Andrej Kiska elnöki kampányára költötte, miközben ezt az összeget vállalkozással összefüggő költségként számolta el, és élt az ezzel járó adókedvezménnyel. Az ügyben a rendőrség és a pénzügyőrség is vizsgálatot indított. A 27 ezer eurónyi adóelmaradást a cég 2016 novemberében visszafizette, a mulasztást a tulajdonosok elismerték és megbánták, így azt a hatóságok nem kezelték bűncselekményként. (TASR, SITA)
 

Ajánló