Ősztől osztják a magyar kormány támogatását

Pozsony |

Ősszel indulhat a magyar kormány által finanszírozott gazdaságfejlesztő program több más Kárpát-medencei ország után Szlovákiában is. Információink szerint a program elindulását hátráltatta, hogy elhúzódott a szlovák, a magyar és az uniós előírások „összefésülése”. 

Magyar Levente
Magyar Levente
Képarchívum
Magyar Levente  szerint erről egyeztettek a szlovák kormánnyal is. „Ennek a programnak az az alapfeltétele, hogy minden uniós, minden magyar és szlovák jogszabálynak megfeleljen. Azt szeretnénk, hogy ne merüljenek fel kétségek a jogszerűség terén. Éppen ezért is tart hosszabb ideig az előkészítés” – magyarázta az államtitkár.
 
A gazdaságfejlesztő csomagot korábbi információk szerint a nemrég létrehozott Baross Gábor Alap és annak az MKP ígérete szerint független szakemberekből álló kuratóriuma kezelné – ám az, hogy ez valóban így lesz-e, még homályos. Iván Tamás, az alap ügyvezetője lapunknak megerősítette Magyar Levente szavait, ám részleteket továbbra sem árult el a mechanizmusról. Annyit mondott csupán, hogy a felújított Baross-tervet és a Baross Gábor Alapot nemsokára Komáromban mutatják majd be – előzetesen azonban nem árulta el, kik lesznek a kuratórium tagjai. (Szombaton szerkesztőségünkhöz megérkezett a meghívó is a bemutatóra, amely szeptember 18-án lesz a komáromi Tiszti Pavilonban.) Azt sem tudtuk meg tőle, növekedhet-e esetleg a jövőben a magyarországi pénzcsomag. „Az összegtől függetlenül mindenképpen pozitív, hogy ilyen támogatás érkezik a szlovákiai magyar vállalkozóknak” – mondta.
 
Arról sem beszélt, valóban az alap kezeli-e majd a pályázatokat. „A Baross Gábor Alap a Baross-terv aktualizálásáért felel, mást egyelőre nem tudok hozzáfűzni” – mondta lapunknak Iván Tamás.
 
Finta Márk és Ibos Emese

Ajánló