Indul a Via Nova-elnök akadémiája

A hétvégén zajlottak a szóbeli felvételik az Esterházy Akadémiára, mely közéleti és újságíróképzést ígér 31 év alatti fiataloknak – igaz, nem akkreditált képzésben, diploma nélkül. Az akadémia alapítója Gubík László, az MKP ifjúsági társszervezete, a Via Nova ICS elnöke.

Gubík László
Kép: Facebook

Az Esterházy Akadémia indulását Gubík néhány hónapja jelentette be. A Komáromi járásbeli Martoson megalakuló akadémia a Bethlen Gábor Alap által biztosított 60 millió forintból (csaknem 200 ezer euróból) jön létre, működtetője a Marthos polgári társulás, melynek társelnöke Gubík László mellett Keszeg István, a falu polgármestere. A támogatást a polgári társulás egyedi kérelem alapján kapta meg – mondta el lapunknak Gubík László.

Az intézmény négy szemeszteres képzést kínál. Az első szemeszterben a hallgatók a Felvidékkel kapcsolatos általános ismereteiket mélyítik el, majd két csoportba kerülnek: az egyik csoport egy kvázi politikusképzésen vesz részt, a másik pedig újságíróképzést kap. A negyedik szemeszterben az akadémisták szakdolgozatot írnak.

„Szakmai projekt”

Gubík László jelenleg az MKP ifjúsági szervezete, a Via Nova ICS elnöke, szoros szálak fűzik a párthoz és a Fideszhez is: Orbán Viktor pártjának EP-listáján is helyet kapott 2014-ben. Kérdésünkre, miért nem a Via Nova égisze alatt szervezte meg az akadémiát, azt mondta: az Esterházy Akadémia szakmai projekt, mely nem csak politikai utánpótlásképzés. „Nem kifejezetten csak aktív politikai pályára készülő növendékeket szeretnénk adni a felvidéki közéletnek. Emellett a politikával mint társadalmi műfajjal foglalkozó fiataloknak szeretne a szellemi műhelye lenni az akadémia” – mondta hozzátéve, az itt tanult fiatalok újságírói, elemzői, kampányszakértői ismereteket is kapnak, és nem kizárólag a „frontvonalban” dolgozhatnak, hanem a politikához társuló háttérterületeken működhetnek. Hozzátette: az akadémiára jelentkező 30 jelentkező csupán töredéke Via Nová-s, vannak köztük friss diplomások, cserkészek, doktoranduszok vagy épp a Diákhálózat tagjai. Gubík szerint kaput nyitottak olyan jelentkezők előtt is, akik nem feltétlenül szimpatizálnak mondjuk a Via Novával, vagy akár az MKP-val, ám így megkaphatják azt a tudást, melyre a későbbiekben alapozhatnak.

Politikusok és újságírók

Az akadémia újságíróképzést is kínál. Gubík ugyanakkor nem érzi fonák helyzetnek, hogy egy műhelyben képeznek politikusnövendékeket és sajtósokat. „Ez gyümölcsöző is lehet, jól kiegészíti egymást a kettő. Egy politikusnak szüksége van egy jó újságíróra, hogy kvalitásai erősödjenek – ha nincs sarokba szorítva, akkor nem biztos, hogy ki tudja hozni magából a maximumot, és elkényelmesedhet. Egy jó újságíró pedig rá tudja kényszeríteni cselekvései mérlegelésére, másrészt politikai gondolkodásra is” – magyarázta.

Az akadémián Gubík szerint a legjobb szakemberek oktatnak majd, ám azt sem a pályázati felhívásban, sem a honlapon, sem kérdéseinkre nem árulta el, kik lesznek ezek – bár a felvételik már lezajlottak. Elmondása szerint az akadémia működése egyelőre szervezés alatt áll, így részben az oktatói kar is. Amint ez kialakul, közölni fogják az oktatók nevét is.

A kutatók és a punk

Egyelőre csak a felvételi bizottság három tagjának neve ismert, ebben Molnár Imre Esterházy-kutató történész, diplomata, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, valamint Pelle Veronika kommunikációs szakértő, a Corvinus Egyetem felvidéki származású tanársegédje mellett egy megosztó személyiség, Jeszenszky Zsolt is helyet kapott. Ő Jeszenszky Géza volt magyar külügyminiszter fia, lemezlovas, egykori rádiós és televíziós műsorvezető, aki „politikai hobbistaként” gyakran publikál politikai témákban, elsősorban a jelenlegi magyar kormány és a Fidesz mellett. „Különböző karaktereket képzeltem el a bizottságba” – mondja Gubík, aki szerint az olykor meglehetősen vulgáris megnyilvánulásairól ismert Jeszenszky „punk arc”, aki a vagányságot, szókimondást képviseli. „Erre is szükség van a közéletben, hozzám közel áll a vagány konzervativizmus mentalitása, hogy egyszerre legyünk 21. századiak és kurucok” – mondta lapunknak.

200 eurós ösztöndíj

Az intézmény nem nyújt akkreditált képzést. „Én lennék a legboldogabb, ha Esterházy Akadémia néven a szlovák oktatási minisztérium akkreditálna egy intézményt vagy szellemi műhelyt” – mondta Gubík, hozzátéve, egyelőre nincsenek ilyen céljaik, nem szeretnének egyetemekkel vagy egyéb intézményekkel konkurálni. A képzést azonban a jövőben kiterjesztenék például vállalkozók képzésére is. Az akadémia tagjai nem lesznek hallgatói jogviszonyban, viszont havi 200 eurós ösztöndíjban részesülnek, így egy ösztöndíjszerződést kötnek velük.

Arra a kérdésre, fenntartható-e az intézmény, és honnan fognak rá forrásokat szerezni a következő évfolyamokra, azt mondta, ingyen kenyér senkinek sem jár, és csak rajtuk múlik, sikerül-e olyan minőséget letenniük az asztalra, ami biztosíthatja az akadémia jövőjét. A forrásokat ezután is Magyarországon keresi. „Az ötleteim jelentős része eddig főleg Budapestet érdekelte, de örülnék, ha Pozsony figyelmét is fel tudnám kelteni, legyen szó akár az akadémiáról, akár másról” – zárta Gubík.

Ajánló