Kiska kinevezte az ideiglenes oktatási minisztert

Pozsony |

Andrej Kiska államfő ma megbízta az oktatási minisztérium ideiglenes vezetésével Gabriela Matečná (SNS-jelölt) földművelésügyi minisztert. Matečná szeptember 1-jével veszi át a hivatalt Peter Plavčantól, aki már korábban benyújtotta lemondását az elnöknek.

Gabriela Matečná (b) és Andrej Kiska
TASR-felvétel
Kiska elmondta: reméli, hogy mielőbb kinevezik az új oktatási minisztert, aki beindítja és átviszi a szükséges reformokat és stabilizálja a tárca működését.
 
Matečná a kinevezését követően elmondta: a minisztérium feladata az oktatás irányítása mellett az iskolák motiválása és felújítása, elsősorban uniós támogatásokból. Hozzátette: ideiglenes irányítása alatt szeretné, ha a minisztérium "problémamentesen" teljesítené a feladatát. Nagyobb változások nem várhatók, a reformok beindítását az utódjára hagyja,  a pedagógusok bérének emelését támogatni fogja. Azt nem tudta megmondani, hogy mikor adja át a helyét az új oktatási miniszternek. Azt a felvetést, hogy az új tárcavezető neve Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter menesztésétől függene, spekulációnak nevezte.
 
Matečná nem tudta megmondani, hogy a probémás kutatási pályázatokat visszavonják-e, először tájékozódnia kell a témában. Peter Plavčannak éppen ez utóbbiak miatt kellett végül lemondania. A miniszterasszony ennek ellenére nem titkolta, hogy a volt miniszter tanácsaira is hallgatni fog.
 
 
Matečná a tanévkezdéskor Észtországban lesz, az Európai Unió földművelésügyi minisztereinek nem hivatalos megbeszélésén vesz részt. A beszédét viszont már előkészítette, azt felvételről fogják lejátszani.  (TASR, SITA) 
 

Ajánló