Másodfokú terrorkészültség Szlovákiában

Pozsony |

Délután 2 órától másodfokú terrorkészültség lép életbe Szlovákiában - tájékoztatott Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány. 

Gašpar: nem először fordul elő, hogy emelik a terrorkészültség szintjét.
TASR-felvétel

Gašpar az aktuális európai helyzettel indokolta a belügyminisztérium döntését, illetve azzal, hogy a napokban számos nyilvános rendezvényre kerül sor országszerte. Konkrétan a szlovák nemzeti felkelés évfordulója (augusztus 29.), illetve az alkotmány napja (szeptember 1.) alkalmából tartott rendezvényeket, továbbá légibemutatókat említett.

Gašpar szerint ugyan továbbra is kevéssé valószínű, hogy terrortámadás érje Szlovákiát, de nem is zárható ki teljesen. Közvetlen veszély azonban nem fenyeget - tette hozzá. Mindenesetre több rendőr fog járőrözni, főleg a bevásárlóközpontok és a vasútállomások környékén. Szigorítják a tartózkodási és a munkavállalási engedélyek odaítélésének feltételeit is.

Gašpar rámutatott: az utóbbi időben a terroristák bárki által beszerezhető dolgokat - autókat, késeket - használtak a merényletekhez, ezért nagyon nehéz a potenciális támadásokat leleplezni és megelőzni. 

A rendőrfőkapitány hozzátette: nem először fordul elő, hogy emelik a terrorkészültség szintjét.

A "magányos farkasok" és az elszigetelt csoportok jelentik a legfőbb veszélyt

A terrorkészültségi szint emelését a szlovák titkosszolgálat (SIS) kezdeményezte. Branislav Zvara, a SIS szóvivője elmondta: a barcelonai, finnországi, oroszországi és a cseh áldozatot is követelő egyiptomi terrortámadásokat követően az ilyenkor szokásos minden szükséges óvintézkedést meghozták, többek között összehívták a Nemzetbiztonsági Elemző Központ (NBAC) tanácsát is, mely a külföldi titkosszolgálatokkal együttműködve méri fel a helyzetet. A NBAC minimálisan a következő két hétben a hét minden napján, a nap 24 órájában gyűjteni és elemezni fogja a különféle biztonsági és hírszerző egységektől érkező információkat.
 
Zvara elmondta: továbbra is az ún. "magányos farkasok" illetve a az elszigetelt, radikális csoportok jelentik a legfőbb veszélyt. (SITA, TASR)

Ajánló