Bővült a komposztálókra fordítható keret

Óriási az érdeklődés a komposzttárolók iránt. Az önkormányzatok uniós támogatásra irányuló kérelmei többszörösen meghaladták az eredetileg elkülönített 5 millió eurós összeget.

„Igyekszünk olyan rendszert kialakítani, hogy Szlovákiában megérje szeparálni, újrahasznosítani a hulladékot" - mondta Sólymos
SITA-felvétel

A Környezeti Minőség Operatív Program keretében kihirdetett első pályázati felhívásra összesen 273 kérvény érkezett mintegy 32 millió euróra. Tekintettel az óriási érdeklődésre, a környezetvédelmi tárca megemelte a megpályázható keretet. Az önkormányzatok 20 millió eurót fordíthatnak a háztartásokból illetve a zöldterületek karbantartásából származó elbomló zöldhulladék feldolgozására szolgáló komposztálók beszerzésére.

„Igyekszünk olyan rendszert kialakítani, hogy Szlovákiában megérje szeparálni, újrahasznosítani a hulladékot, illetve eleve a lehető legkevesebbet termelni. Ezért is nyújtunk segítő kezet az önkormányzatoknak, hogy megfelelő és hatékony hulladékgazdálkodási feltételeket tudjanak teremteni a lakosság számára“ – mondta Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

A biohulladék ártalmatlanításának kötelezettsége magából a hulladékgazdálkodási törvényből ered. Minden önkormányzatnak közzé kell tennie a weboldalán egy átfogó és érthető leírást a hulladékkezelés és –osztályozás szabályairól. 2017 elejétől a települések kötelesek biztosítani a háztartásokból és kertekből származó biohulladék szeparált gyűjtését. Ennek gyakoriságát, a kukák elosztását illetve azt, melyikbe milyen hulladék kerüljön, az önkormányzatok határozzák meg az érvényes jogszabályokkal összhangban. Ha nem vezetik be a szeparált hulladékgyűjtést, a hulladéktörvény értelmében 800-tól 80 ezer euróig terjedő pénzbírsággal sújthatók.

Annak érdekében, hogy hatékonnyá és átláthatóvá váljon a hulladékgazdálkodási rendszer, a környezetvédelmi minisztérium megváltoztatta a hulladéktörvény filozófiáját. A kormány múlt héten fogadta el a jogszabály módosító javaslatát, melynek célja több ezer kisvállalkozó adminisztratív terheinek csökkentése, leginkább pedig a hulladék fokozottabb szelektálása és a hulladéklerakókon tárolt szemétmennyiség csökkentése. „De ebben az esetben fontos az emberek felelősségteljes hozzáállása saját magukhoz és a környezethez egyaránt. Egyetlen törvény sem képes ellensúlyozni az egyének közömbös magatartását“ – zárta a tárcavezető. 

Ajánló