Čistý deň: már csak napokig működhet

Galánta |

Jelenleg 13 fiatalkorú tartózkodik a galántai Čistý deň reszocializációs központban, amelynek hamarosan bevonják a működési engedélyét. Az ügyfeleket más központokban helyezik el, egyelőre nem tudni, hogy hol.

Hamarosan lakat kerül a kapura
SITA-felvétel

Kedden jelentette be Ján Richter szociális ügyi miniszter, hogy bevonja a Čistý deň működési engedélyét, mert a rendőrség egy volt alkalmazottja szexuálisan bántalmazta egyik kiskorú neveltjét. Még néhány napig eltart, míg a döntés jogerőre lép, a reszocializációs központ működését addig semmi sem akadályozza. Az engedély bevonásáról szóló határozatot a reszocializációs központnak a minisztérium akkreditációs bizottságának ülése, augusztus 23-a után fogják elküldeni.

Készül az áthelyezés

Veronika Husárová, a szociális ügyi tárca sajtóosztályának munkatársa lapunknak elmondta, amint megszületik a hivatalos döntés az engedély bevonásáról, és azt postázzák a központnak, annak azonnal meg kell szüntetnie a tevékenységét. Magyarán: azonnali hatállyal be kell zárnia kapuját, és a klienseket át kell helyezni.

„A gyermekeket és a felnőtteket is más központokban kell elhelyezni. Ha a gyermekek bírósági döntés alapján kerültek a központba, áthelyezésüket ismét bíróságnak kell jóváhagynia. Azokat a gyerekeket, akik önként vannak a központban, törvényes képviselőjük és az új reszocializációs központtal való megállapodás alapján helyezik el” – mondta Husárová azzal, hogy a felnőtt klienseknek maguknak kell új központot keresniük a kezelésükre.

Annak ellenére, hogy Richter idén egyszer az akkreditációs bizottság döntésével ellentétes határozatot hozott, és nem vonta be a Čistý deň működési engedélyét, a szóvivő azt állítja, hogy a tárca már 2016 szeptemberétől készül erre az alternatívára, azaz, a központ bezárására. A kliensek elhelyezését tehát már készítik.

Nem kommunikálnak

A Čistý deňnek a működési engedély bevonását követően vissza kell fizetnie a megyének a működésre kapott pénzt. Bírósági döntés alapján 13 kliens tartózkodik a központban, azt, hogy mennyien vannak önkéntes kezelésen, csak a Čistý deň tudná megmondani, képviselői viszont nem hajlandók kommunikálni a sajtóval. Zuzana Tománková, a központ vezetésének tagja korábban a TASR hírügynökségnek elmondta, hogy az engedély bevonásáról szóló határozatot abszurdnak tartja.

Richter azután döntött a központ akkreditációjának megvonásáról, hogy a rendőrség hivatalosan is tájékoztatta a minisztériumot arról, hogy szexuális zaklatás gyanújával eljárást indított a központ egyik volt alkalmazottja ellen. Natália Blahová, az SaS képviselője úgy tudja, hogy az érintett alkalmazott három fiatalkorú lányt itatott le, majd közösült velük. A gyanú már régi , a rendőrség viszont hivatalosan csak az elmúlt napokban indított eljárást a volt alkalmazott ellen.

Nehéz indoklás

Blahová szerint a központ akkreditációját sokkal korábban is be lehetett volna vonni, ugyanis a vonatkozó jogszabályok erre abban az esetben is lehetőséget adnak, ha csak felmerül a gyanúja a kliensekkel való rossz bánásmódnak. Véleménye szerint ráadásul a tárca akkreditációs bizottságának jól meg kellene fontolnia, mit ír a működési engedély bevonásáról szóló határozatba. Ha csak azzal érvelnek, hogy egyik volt alkalmazottjuk ellen eljárást indított a rendőrség, az nem elegendő ok a működési engedély bevonására, ha a Čistý deň bíróságra adná az ügyet, akár sikerrel is járhatna.

Az indoklást ezért szerinte arra kellene építeni, hogy a központban a gyermekeket törvényellenes módszerekkel, félelemkeltéssel és megalázással „gyógyították”.

Ajánló