Oktatás: senki sem bírja soká

Pozsony |

Andrej Danko, az SNS elnökének kiszámíthatatlansága, illetve a pártban elrendelt hírzárlat miatt egyelőre nem lehet tudni, ki válthatja Peter Plavčant az oktatási tárca élén. A pedagógusok valódi szakembert és nyugalmat szeretnének munkájukhoz.

Az utóbbi években számtalanszor tiltakoztak a pedagógusok
Jozef Jakubčo felvétele

Andrej Danko, a nemzetiek vezére négynapos szabadságának leteltéig, azaz hétfőig biztosan nem derül ki, hogy ki veheti át az oktatási tárca irányítását. Robert Fico kormányfő már jelezte, ha az SNS elnökétől rövidesen nem kap új jelöltet, akkor a tárca irányításával ideiglenesen Peter Gajdoš (SNS-jelölt) védelmi minisztert bízza meg.

Az új miniszterrel kapcsolatban két forgatókönyv jöhet számításba. Az egyik, hogy párton kívüli, az ágazatban tevékenykedő szakember veheti át a botrányok övezte tárcát. Andrej Danko a kormányalakításkor is párton kívüli jelölteket ültetett három tárcája élére. Ha ez a forgatókönyv válik valóra, Ľudovít Hajdúk, az Állami Pedagógiai Intézet (ŠPÚ) jelenlegi igazgatójának és a Páneurópai Magánfőiskola egyik dékánjának, illetve Helena Polákovának, Peter Plavčan hivatalvezetőjének neve merül fel. A tárca élére már a harmadik Fico-kormány megalakulásakor is mindketten esélyesek voltak.

A másik lehetőség, hogy Danko a párttagok közül választ új minisztert. Leggyakrabban Eva Smolíková (SNS) parlamenti képviselő nevét emlegetik. A parlament oktatási bizottságának alelnöke nem kívánta kommentálni esélyeit.

Ugyanakkor az SNS-nek kéznél van két volt oktatási minisztere is. Jaroslav Paška, az SNS alelnöke, illetve volt EP-képviselője 1993 és 1994 között vezette a minisztériumot, Ján Mikolaj pedig négy évig, 2006 és 2010 között volt tárcavezető. Nevéhez fűződik egyébként egy korábbi oktatási reform, melyről a pedagógusok többségének lesújtó véleménye van. Az SNS-ben hírzárlatot rendeltek el, így az új miniszter nevére néhány napot még várni kell.

Az oktatási tárcánál más minisztériumokhoz képest óriási a fluktuáció, az önálló Szlovákia fennállása óta összesen 15 tárcavezető cserélődött ki a hivatal élén. Egy-egy miniszter átlagosan alig több mint másfél évig volt hivatalban. Branislav Kočan, a Szlovák Pedagógusok Kezdeményezésének (ISU) tagja szerint a legfontosabb, hogy valódi szakember kerüljön az ágazat élére. Hasonlóan vélekedik Andruskó Imre, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója is, aki úgy véli, az lenne a legjobb, ha az új miniszternek erős hátszele, nagy támogatottsága lenne, nem pusztán bábu lenne az őt jelölő pártelnök kezében. 

„Szakértő miniszter kell az oktatásba”

A pedagógusok azt szeretnék, ha az oktatási minisztérium élére végre valódi szakember kerülne, aki hozzáértő módon a valós és legégetőbb problémák megoldásával kezdené el a munkát.

Andruskó Imre, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója szerint erős miniszterre lenne szükség. „Peter Plavčan gyenge tárcavezető volt sőt, Andrej Danko pártelnök nem is titkolta, hogy ő irányítja a tárcát. Nem szerencsés, ha egy miniszternek nincs olyan hatásköre, hogy egyedül hozzon döntéseket, ha egy pártelnök fölülről beleszólhat a munkájába” – magyarázta Andruskó. Az igazgató szerint egyetlen szervezet sem működhet jól, ha átlagosan másfél évente vezetőt cserél. „Az elmúlt négy évben három miniszter cserélődött ki, ezt nagyon rossznak tartom, bár Plavčan úr leváltása várható volt, tarthatatlanná vált az uniós források körüli a helyzet. Ugyanakkor időbe telik, amíg az új miniszter munkához lát, előbb meg kell ismerkednie a hivatallal, az aktuális helyzettel” – mondja az igazgató.

„ Olyan tárcavezetőnek örülnénk, akinek világos, melyek a legégetőbb problémák, melyeket azonnal oldani kell” – ezt már Branislav Kočan, a Szlovák Pedagógusok Kezdeményezésének (ISU) tagja állítja.

Voltak jó lépései

Andruskó Imre szerint Peter Plavčan tevékenységének egyik pozitívuma, hogy létrehozott egy szakértői csapatot a közoktatási reform kidolgozására. „Nagy kérdés azonban, hogy találnak-e forrásokat az elképzelések megvalósítására, és hogy sikerül-e a törvények szintjén is átültetni a módosításokat” – mondta Andruskó Imre. A legfontosabbnak a reform elindítását és az alacsonylétszámú iskolák finanszírozási kérdésének megoldását tartja.

Az ISU szerint is kulcsfontosságú, hogy elinduljon a Tanuló Szlovákia névre keresztelt közoktatási reform. Kočan szerint jó lenne, ha megnyugodnának a kedélyek és stabilizálódna a regionális oktatásügy helyzete. „Meg kell oldani az ágazat dolgozóinak béremelését, orvosolni kell az óvodai férőhelyek hiányát, jelenleg országszerte 12 ezer hely hiányzik. Égető probléma az inkluzív oktatás, a pedagógiai asszisztensek hiánya, vagy a digitális tananyaggal kapcsolatos problémák megoldása” – zárta az ISU tagja.

Miniszterjelöltek

A közszájon forgó miniszter-jelöltek rátermettségét Kočan nem kommentálta. Andruskó Imre azonban sem Jaroslav Paška, sem pedig Ján Mikolaj jelölését nem tartaná szerencsésnek. „Ján Mikolaj nem volt sikeres miniszter, a nevéhez fűződő oktatási reform kaotikus, a hozzá kapcsolódó pedagógusképzés pedig zsákutca volt” – véli Andruskó.

Gyakori váltások

 

Az oktatási tárca élén rendkívül gyakran cserélődnek a miniszterek. Az önálló Szlovákia történetében eddig 15 tárcavezető cserélődött ki, átlag másfél évente új miniszter veszi át a tárca irányítását. A szakemberek és a pedagógusok szerint nagyrészt ennek a számlájára írható az ágazatban uralkodó fejetlenség is.

Ajánló