Bugár: A válság még tart, de tettünk egy nagy lépést a megoldás felé

Az elmúlt két hét az Andrej Danko által kirobbantott koalíciós válság jegyében telt. A héten Robert Fico váratlanul az uniós támogatások elosztása miatt botrányba keveredett oktatási minisztere visszahívására szólította fel az SNS elnökét, aki ennek eleget tett. Bugár Bélát, a Híd elnökét a koalíció további sorsáról kérdeztük.

Somogyi Tibor felvétele

Plavčan lemondásával véget ért ezzel a nem egészen két hete kezdődött válság, vagy csak szünetel, amíg Danko vissza nem érkezik nyaralásáról, és át nem gondolja politikai jövőjét?

Én úgy látom, hogy egy nagy lépést tettünk abba az irányba, hogy a válság befejeződjön, de még meg kell várni a következő tárgyalásokat. Danko elutazása tervezett nyaralás volt, tehát nem csak azért utazott el, mert gondolkodni akar politikai jövőjéről. A jövő hét végén, miután Danko visszatért, folytatnunk kell majd a koalíciós tanácskozást. A megbeszélésről nem biztos, hogy tájékoztatjuk majd a sajtót, így történt ez kedden is, amikor mintegy 3 órát tárgyaltunk anélkül, hogy erről a sajtó tudott volna.

Viszont a tárgyalást követő napon Danko elég sértődöttnek tűnt, amikor – saját elmondása szerint – egy interjú közben tudta meg, hogy Fico a minisztere fejét követeli. Úgy fogalmazott, hogy Fico „átverte őt”. Ha Plavčan leváltásának bejelentése előtti nap hármasban tárgyaltak, akkor Danko miért nem tudta, hogy Fico mire készül?

Azon a tárgyaláson elhangzott, hogy két lehetőség van: vagy a miniszter maga mond le, vagy Andrej Danko fogja őt leváltani. Ha ez nem történik meg, akkor a kormányfőnek kell lépnie. Ezt neki kellett átgondolnia. Ő úgy látszik „átgondolta”, de nem lépte meg egyik lehetőséget sem, erre következett Robert Fico bejelentése, hogy új jelöltet kér az oktatási miniszteri posztra az SNS elnökétől.

Tehát Danko meglepődése csak annak szólhatott, hogy Fico ilyen gyorsan lépett?

Igen, mert szerintem Danko úgy gondolta, hogy még van ideje. Említette is, hogy majd ősszel, valamikor később, ha minden vizsgálat befejeződött, beleértve a rendőrségi nyomozást is, majd lépni fog. Mi azt mondtuk, hogy két szintje van a botránynak: a büntetőjogi, ami a rendőrségre tartozik, a másik pedig a politikai. Ha a miniszter rögtön megtette volna, hogy leváltja azt a beosztottját, aki az uniós alapokért felel, vagy ha az ügyben besározódott értékelőket lecseréli, akkor azt mondtuk volna, hogy ez első lépésnek elég, és majd a rendőrségi nyomozás alapján meglátjuk, hogy mit kell még tenni. De ezt a miniszter nem lépte meg, ezáltal magára vállalta a politikai felelősséget. Ezért kellett gyorsan lépnie a miniszterelnöknek.

Az SNS még Plavčan leváltása előtt kezdett ellentámadást Ján Richter szociális ügyi miniszter ellen, felvetették, hogy ha Plavčannak mennie kell, akkor Richternek is. Szóba került a megbeszéléseken, hogy más minisztereket is meneszteni kellene.

Amikor beléptünk a kormányba, az volt az első, hogy elmondtuk: mi kormányozni akarunk, nem pedig a régi ügyekkel foglalkozni. Akár Richter, akár más smeres miniszter korábbi ügyeinek a kivizsgálása a rendőrségre tartozik, mert mi nem vizsgálódni, nyomozni akarunk, hanem kormányozni. Elmondtuk azonban azt is, hogy ha a mi kormányunk idején derül ki korrupciógyanús ügy, akkor azt nekünk kell megoldanunk. Most ez történt. A Čistý deň nem új ügy, most csak az az új fejlemény, hogy a rendőrség valakit konkrétan meggyanúsított, ennek alapján Richter várhatóan bevonja majd az intézet működési engedélyét.

Viszont Plavčan menesztését Fico olyan érvekkel indokolta, amelyek megfelelnének például Robert Kaliňák menesztéséhez is. A korrupciós lehetőségek szűkítése, a gyanú árnyéka Kaliňák felett stb.

Ez ugyanaz a történet, amit előbb mondtam. Ez mind régi ügy. Bašternák és Kaliňák ügye még 2013-as, mi 2016-tól kormányzunk együtt. Ha Kaliňáknak most lenne friss ügye, ugyanúgy kellene vele eljárni, mint most Plavčannal.

A korrupció gyanúja azonban fennáll az ő esetében is, és ez az árnyék ott lebeg a kormány felett is. Ezen Kaliňák leváltása segítene.

Ezt az ellenzék állítja, amely nem tud mást előhúzni a kormány ellen. Mit támadjon? A jó gazdasági eredményeket? A munkanélküliség csökkenését? Az ellenzék dolga, hogy rámutasson konkrét ügyekre, ezt elismerem, de a mi ellenzékünk ezt az esélyt eljátszotta, ők mindent felnagyítanak. Ott van például a parlamenti levelek felbontásának ügye. Amikor megtudták, hogy erre miért van szükség, mindegyik ellenzéki képviselő megijedt, és érdekes módon azóta beleegyezett abba, hogy vagy a parlamentben, vagy a postán bontják fel leveleiket. Rájöttek arra, hogy milyen veszélyek fenyegetik őket, olyanok, amit mi a sajtónak sem mondhatunk el.

Kaliňák azonban a kormánynak is komoly teher, leváltása sokat javíthatna az ország megítélésén.

Minden alkalommal elmondom, de már nem fogom többet ismételni: csak azzal foglalkozunk, ami a mi kormányunk ideje alatt keletkezett, mint például Plavčan ügye. Csaknem két hétig tartott, amíg meggyőztük az SNS-t, hogy ez a botrány tarthatatlan. Az összes többi a rendőrség dolga. Nem az ellenzéké, nem azoké a képviselőké, akik arra is képesek, hogy az asszisztensüket arra biztassák, hogy banktitkokat szivárogtassanak ki. Ilyen ügyekkel nem vagyok hajlandó foglalkozni. Ha a kormány megbukik, nem a Hídnak lesz rossz, hanem a szlovákiai magyar választónak.

A kormány azonban most nem az ellenzék, hanem az egyik koalíciós párt miatt bukhat meg. A legutóbbi tárgyalásukon a hírek szerint elfogadtak egy menetrendet a válság megoldására, amely leírja, hogy mikor mi készül el. Ez Plavčan leváltása ellenére is érvényben van? Korábban már többször úgy nézett ki, hogy a válság megoldódik, aztán néhány nyilatkozat hatására minden megváltozott. Most nem így lesz?

Természetesen érvényben van a menetrend, a részleteket azonban a sajtónak nem fogom elárulni. Nagy vonalakban azt tartalmazza, hogy a már megkezdett irányban folytatjuk a tárgyalásokat, amikor Danko visszatér a nyaralásáról.

Az SNS mikor nevezi meg Plavčan utódját?

Nem én vagyok a nemzeti párt elnöke, ezt tőle kell megkérdezni. Feltételezem, hogy Danko nem a szabadsága idején fog ezzel foglalkozni.

Lesznek a Hídnak is valamilyen feltételei az új miniszterrel szemben?

A miniszter jelölése a SNS feladata, ha bármilyen véleményt mondunk, azt az SNS-nek fogjuk elmondani. Nem akarunk a sajtón keresztül üzengetni, mert ez az egyik legjobb módszere a koalíció szétverésének.

Az SNS felmondta a koalíciós szerződést. Ez mennyire zavarja meg a koalíció működését?

Semennyire. Danko maga mondta azt a példát, hogy ha valaki felmondja a bérleti szerződést, az még nem jelenti azt, hogy azonnal elköltözik. Az SNS lépése is egyfajta figyelmeztetés, amellyel azt akarja elérni, hogy változzanak az együttműködési módszerek.

A koalíciós szerződés mellett a kormányprogram is változni fog?

A prioritások kiegészítéséről beszéltünk, ezért úgy gondolom, hogy bizonyos mértékben igen. Olyan fontos feladatokkal akarjuk bővíteni, amelyek a kormány megalakulása idején kimaradtak.

Ez azt is jelenti egyben, hogy a kormányprogram újra a parlament elé kerül, vagyis a képviselők újra szavazni fognak róla?

Nem. A kormányprogramot mindig az új kormánynak kell a parlament elé vinnie, az, hogy mi a prioritásokat kiegészítjük, az a mi dolgunk. De ez jelenleg még nagyon korai kérdés.

A parlament szeptemberi ülésének kezdetéig, vagyis szeptember 5-ig megoldódhat Ön szerint a válság? Addigra elkészülhet a koalíciós szerződés záradéka?

Majd meglátjuk. Ezt nem lehet előre tudni. Az első tárgyalásunk akkor lesz, amikor Danko visszatér a nyaralásáról.

Az, hogy most nincs oktatási miniszter, nem lassítja ön szerint az oktatási reformot, nem fog gondot okozni például a kisiskolák finanszírozásában?

Most még van oktatási miniszter. A tényleges lemondása csak napok múlva várható, amikor a köztársasági elnök hazatér, valamikor jövő hét végén. Addig még van miniszter. Ha azonban nem volna, a tárca vezetésével egy másik miniszter lesz megbízva.

Ajánló