Plavčan lemondott

Pozsony |

Peter Plavčan (SNS-jelölt) oktatásügyi miniszter ma lemondott hivataláról. Robert Fico kormányfő tegnap szólította fel őt a távozásra.

TASR-felvétel
Villáminterjú Bugár Bélával, a Híd elnökével

Néhány napja még nem ragaszkodtak Peter Plavčan menesztéséhez. Mi változott azóta?

A miniszter úr a hétfői sajtótájékoztatóján sok dolgot megmagyarázott, de nem mondta el, hogy kit tart felelősnek a történtekért, és azt sem mutatta meg, hogy hajlandó fellépni.

Nincs itt az ideje, hogy elvegyék az SNS-től az oktatásügyet?

Bár a sajtó mindig vért akar, én óvatos vagyok. Brüsszel a sajtóhírek alapján kezdte el a vizsgálódást, és nem a kezdő, startup cégek sikeres pályázatait kifogásolja. A 300 millióból 67 millió az egyetemeknek megy, tehát nem beszélhetünk a legnagyobb botrányról. Az első lépésként meneszteni kellett volna az érintett értékelőket, és az uniós alapokat felügyelő csoport vezetőjét is. Utána pedig rendőrségi vizsgálat kell, hogy következzen.

Számolnak azzal, hogy az SNS visszahívja minisztereit a kormányból?

Természetesen előfordulhat, de az nem jelenti automatikusan, hogy előrehozott választások lesznek. Az akkor kerül terítékre, ha az ellenzék segítségével megbuktatnak egy minisztert, vagy nem mennek át a kormányjavaslatok a parlamentben. Probléma viszont, hogy az előrehozott választásokat nem lehet összekötni a novemberben esedékes megyei választásokkal. (ie)

"Alapos megfontolás után lemondok az oktatásügyi, tudományos, kutatási és sportminisztérium vezető posztjáról, mert ami az elmúlt napokban történt, az túlment minden határon" - fogalmazott Peter Plavčan csütörtök délelőtti rövid, kérdésekre lehetőséget nem adó pozsonyi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, védeni akarja családját és a tárcát felügyelő pártot az ellenzék és a sajtó részéről érő támadásoktól. Az SNS egyelőre nem közölte, hogy kit jelöl a miniszter utódjául, de  Plavčan felszólította Andrej Danko pártelnököt, hogy a lehető legrövidebb időn belül jelöljön valakit.
 
Peter Plavčan a napokban értesíti lemondásáról Andrej Kiska államfőt. Formálisan addig még a hivatalában marad, amíg az elnök el nem fogadja a lemondását.
 
Plavčan az első távozó
 

Peter Plavčan oktatási miniszter nevéhez fűződik a harmadik Fico-kormány eddigi legnagyobb botránya, ám a miniszter pályafutása eddig sem volt zökkenőmentes.

Robert Fico kormányfő szerint Plavčannak azért kell távoznia, mert nem tudta megmagyarázni a tárca uniós pályázati felhívásai körül kirobbant botrányt. A tárca két, egyenként mintegy 300-300 millió eurós pályázati felhívást tett közzé a tudomány és a kutatás támogatására. A botrányt a tudományos akadémia elnökének és a hazai egyetemek rektorainak nyílt levele robbantotta ki egy hónapja. Azt állították ugyanis, hogy a kutatóközpontok és az egyetemek projektjeit sorra elkaszálták az értékelők. Ellenben tudománnyal és kutatással korábban egyáltalán nem foglalkozó, alkalmazottak nélküli, minimális forgalommal működő „postafiókcégek” több millió eurós támogatásokat nyertek el. A botrányt tovább fokozta, hogy nem az adott szakterületen tevékenykedő értékelő bírált el egy-egy több millió eurós tudományos projektet. A napokban kiderült, hogy több, az SNS-hez köthető cég is sikeres volt az uniós pályázati felhíváson, köztük az emissziós kvótákon nyerészkedő Norbert Havalec cége is. Az egyik 300 millió eurós pályázati felhívást már kiértékelte a tárca, és a szerződések többségét aláírta. A másik felhívást az értékelők adatbázisával együtt törlik. Fico szerint azonban a botrány kétségeket kelt a lakosságban azzal kapcsolatban, hogy a kormány komolyan gondolja-e a korrupció elleni harcot.

Rosszul indult

Peter Plavčan az SNS többi potenciális jelöltjét, Andrej Danko korábbi asszisztensét, Ľudovít Hajdukot és az egykori újságírót, Helena Polákovát megelőzve került a tárca élére. Évtizedeken keresztül a tárca hivatalnoka volt, a minisztérium felsőoktatási főosztályának vezetői posztját cserélte le a miniszteri székre. Tárcavezetői pályafutása nem volt botrányoktól mentes. Az ellenzék a fejét követelte, még mielőtt Andrej Kiska államfőtől átvette volna megbízólevelét. A Diákhitel Alap tanácsainak tagjaként és igazgatójaként törvénysértő módon közel 40 ezer euró jutalmat vágott zsebre, ráadásul az alap fel nem használt 5,6 millióját irányítása alatt, rendkívül kedvező kamatra kölcsön adták a Slavia Capital pénzügyi társaságnak. A társaság igazgatótanácsában pedig neje, Viera Plavčanová ült. Az ügyben a pozsonyi járási ügyészség újabb vizsgálatot rendelt el, mely következmények nélkül zárult. Akkor a koalíciós partnerek kiálltak Plavčan mellett.

KOMMENTÁRUNK A TÉMÁBAN: HA DANKO NEM NYUGSZIK BELE A VERESÉGBE, BUKHAT A KOALÍCIÓ

Rosszul folytatódott

Idén januárban azért került ismét a figyelem középpontjába, mert az oktatási tárca nem fizette ki a Scopus névre keresztelt nemzetközi adatbázis 3,6 millió eurós használati díját. A tudományos akadémia és a hazai egyetemek kutatói hetekig a kutatómunkájukhoz létfontosságú adatok nélkül voltak kénytelenek dolgozni.

Nagy port kavart az Edunet közbeszerzési pályázata is. Az iskolák ingyenes internet-hozzáférésére vonatkozó pályázatot úgy értékelték ki, hogy előtte kizárták a legalacsonyabb ajánlatot tevő szolgáltatót.

ÍGY LETT A KORMÁNYVÁLSÁGBÓL HÁBORÚ

Megoldatlan ügyek

Plavčan minisztersége alatt gyakorlatilag folyamatosan napirenden volt a pedagógusbérek emelése és a közoktatási reform. A béremelésről elvben 2020-ig megállapodás született, de a szakszervezet még nem írta alá a kormány javaslatát. A közoktatási reform végleges szövege máig nem készült el. Egyelőre a kisiskolák finanszírozása is megoldatlan, ezt ugyanis a tárca kormányrendeleten keresztül akarta rendezni. Az új összegekről augusztusban kellett volna megállapodásnak születnie, viszont Plavčan távozásával ez már az új miniszter feladata lesz. (ie, TASR, MTI)

 

Ajánló