Tíz olyan kórház lesz, mint a filmeken

Pozsony |

 Két-három éven belül átalakulhat a szlovákiai kórházak sürgősségi ügyelete, ígéri Tomáš Drucker egészségügyi miniszter. A kiépítés több tízmillió euróba kerül majd, a fenntartás pedig közel 20 millió euróba kerülhet évente. 44 kórházi sürgősségi betegellátó lesz az országban.

A miniszter színvonalasabb ellátást ígér
Gabriel Kuchta felvétele
Sürgősség

Egyszerűbb központok:

- nonstop működés

- legalább egy rendelő,

- minimum egy orvos, nővér, előszűrést végző dolgozó

- havi költség: 26 700 euró

- 34 kórház, például: Dunaszerdahely, Galánta, Komárom, Léva, Rimaszombat, Rozsnyó

Magas felszereltségű központok:

- nonstop működés

- önálló szervezeti egység, osztály a kórházban

- több szakorvos állandó készenlétben

- több beteg párhuzamos ellátására alkalmas helyiség

- baleseti ellátóegység

- CT, röntgen, ultrahang

- havi költség: 99 300 euró

- 6 felnőttközpont: egyetemi kórházak – Pozsony-Ružinov, Kassa, Besztercebánya, Nyitra, Turócszentmárton, poprádi kórház;

- 4 gyerekközpont: pozsonyi, kassai, besztercebányai, turócszentmártoni egyetemi gyerekkórházak

A sürgősségi ügyeleti rendszer után az egészségügyi minisztérium átalakítja a kórházi sürgősségi ellátást is. 34 egyszerűbb és 10 magas színvonalú, nonstop sürgősségi betegellátó központtal számolnak.
 
Két és fél szint
 
A miniszter elképzelése szerint kétszintű lesz a kórházi sürgősségi ellátás: 34 kisebb kórházban egy rendelő biztosít majd állandó orvosi ellátást a szükséges kiegészítő személyzettel. Az ügyelet része lesz egy előszűrés, betegosztályozás, amelynek során a beteg állapotának megfelelő további vizsgálatokat javasolják.  10 központi kórházban viszonyt komolyabb, több orvossal, szakorvossal, egyéb egészségügyi személyzettel működő ügyelet épül majd ki. Itt kezelhetik a legsürgősebb és legsúlyosabb eseteket.  Hatot felnőtteknek és négyet a gyerekek ellátására akar kialakítani a szaktárca. Ezek külön szervezeti egységként működnek majd 10 központi kórházban, mindegyikben több szakorvos teljesít állandó szolgálatot. Az ilyen központokat saját diagnosztikai berendezésekkel – CT, röntgen, ultrahangkészülék – szerelik fel, és több beteg egyidejű ellátását és elhelyezését is biztosítani tudják. „Ezek a központok már valóban úgy fognak kinézni, ahogyan az amerikai filmekben látjuk” – állítja Tomáš Drucker egészségügyi miniszter.
 
„A törvény pontosan meghatározza majd, hogy ilyen feltételeket kell biztosítania a sürgősségi központnak, mind a személyi feltételeket, mind a műszerezettségi feltételeket tekintve” – magyarázta Tomáš Drucker egészségügyi miniszter. A magasabb szintű központ tovább bővíthető majd egy úgynevezett traumaközponttal, amely nemcsak a sürgősségi ellátásra lesz képes, hanem a hosszabb távú kezelésre is, ebben ugyanis legalább 46 betegágyat kell létesíteni.
 
Míg az orvosi ügyelet általában éjjel 11-ig lesz elérhető 2 euróért, addig a kórházi sürgősségi ügyelet nonstop működik majd a hét minden napján. Ezért viszont 10 eurót kell majd fizetnie annak, aki egyszerűbb, halasztható kezelést kérve keresi fel a sürgősséget.
 
Januárban indul
 
A kórházi sürgősségi központok működését szabályozó törvény januárban léphet majd életbe, és ezzel párhuzamosan lehetőség nyílik a központok megnyitására is. „Amelyik januártól teljesíti a törvényben előírt feltételeket, annak a finanszírozása biztosított lesz” – állítja Drucker. Sok kórház szerinte már ma is teljesíti a legtöbb feltételt, de vannak, ahol megfelelő helyiséget és a szükséges orvosi műszereket, diagnosztikai berendezéseket is biztosítani kell. A teljes rendszer kiépítése a miniszter szerint több tízmillió euróba kerül majd. Ezt elsősorban uniós és állami forrásokból akarják fedezni, de számítanak magánforrások bevonására is a magánkézben lévő kórházakban. A központok fenntartását az egészségbiztosítási rendszer fogja finanszírozni átalánydíj formájában, az egyszerűbb központok havi 26 700 eurót, a magasabb felszereltségűek havi 99 300 eurót kapnak majd. Drucker szerint a fenntartás évente mintegy 18 millió euró pluszba kerül majd a jelenlegi rendszerhez képest.
 
Ahol nem lesz ügyelet
 
Azokban a kórházakban is kezelhetik majd a sürgős eseteket, amelyek nem kerültek fel az állandó sürgősségi ügyeleti kórházak listájára, ezek azonban nem kaphatnak átalánydíjat. Az általuk elvégzett sürgősségi kezeléseket a biztosítók továbbra is a jelenlegi rendszerben finanszírozzák, vagyis az elvégzett kezelések árát térítik.

Ajánló