Fix összeggel nő a nyugdíj

Januárban a legtöbb nyugdíjas újra egységes, fix összegű emelésre számíthat, az emelés összege azonban eltérő lesz az egyes nyugdíjtípusok esetében.

Illusztrációs felvétel
Képarchívum
Még négy évig marad a fix összegű, mindenki számára egységes nyugdíjemelés, a szociális ügyi minisztérium ezt szeretné elérni a napokban elkészült törvénymódosítással. Marad a minimális emelés is, így jövőre várhatóan újra 8,40 euróval nő majd egységesen az öregségi járadék.
 
Ha nem változna a nyugdíjtörvény, 2018 januárjában csak 0,8 százalékkal emelkednének a nyugdíjak. A Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanis a nyugdíjasháztartás kiadásait figyelembe véve az év első hat hónapjában 0,8 százalékkal emelkedtek az árak.
 
A hamarosan a kormány elé kerülő módosítás szerint ugyancsak a nyugdíjas-infláció alapján emelkednek majd a nyugdíjak, de 2021-ig megmarad a minimális 2 százalékos emelés, vagyis ha ennél alacsonyabb lesz a pénzromlás, akkor is legalább 2 százalékkal nő majd a járadék.
 
Az emelkedés összegét mindenki számára egységesen az átlagnyugdíjból számítják ki. „Az idei valorizációhoz képest nem lesz sok változás, a legtöbb nyugdíjasnak egységesen, fix összeggel emelkedik majd a nyugdíja – magyarázta lapunknak Ivan Švejna (Híd), a szociális ügyi minisztérium államtitkára. – Ez a rendszer kedvezőbb az alacsonyabb járadékkal rendelkezők, vagyis a nyugdíjasok többsége számára.”
 
A másik lehetőség az volt, hogy a minimális, 2 százalékos emelést mindenkinek a saját nyugdíjából számították volna ki, így az átlagnál – jelenleg mintegy 427 euró – magasabb járadékkal rendelkezők jobban jártak volna, aki ennél kevesebbet kap, az viszont rosszabbul. Aki 500 eurót kap, annak például már 10 euróval nőtt volna, akinek pedig 300 euró a nyugdíja, annak csak 6 euróval emelkedett volna a járadéka. Ezt a változatot a pénzügyminisztérium támogatta, a törvényt előkészítő szociális ügyi minisztérium az egységesebb emelés mellett döntött.
 
A kormány elé kerülő tervezet szerint tehát az öregségi nyugdíj 2018 januárjában legalább 8,40 euróval emelkedik. „Ha azonban a nyugdíjas számára kedvezőbb az infláció alapján történő emelés, akkor a Szociális Biztosító a magasabb összeget hagyja jóvá” – tájékoztatta lapunkat Michal Stuška, a szociális ügyi minisztérium szóvivője.
 
Az infláció alapján történő emelés csak nagyon kevés, a legmagasabb járadékkal rendelkező nyugdíjasnak lesz kedvezőbb. „Ha például a nyugdíjas öregségi nyugdíja 1100 euró, akkor a 0,8 százalékos emelés 8,80 eurót jelent, így a biztosító ezt fogja számára jóváhagyni – mondta Michal Stuška szóvivő. – Az intézkedés célja, hogy olyan minimális emelést biztosítson, ami még elfogadható a nyugdíjasok számára.”
 
Százalékos emelésre a szociális ügyi minisztérium szerint csak mintegy 2400 nyugdíjas számíthat, azok, akiknek a járadéka magasabb 1051 eurónál. 
 
 
A minimális emelés mértéke a nyugdíjtípustól függ majd, mivel a fix összeget minden típus átlagából számítják ki. Így például a korengedményes nyugdíjasok emelése legalább 8,20 euró, a 70 százaléknál nagyobb rokkantsági szintű nyugdíjasoké pedig 7,20 euró lesz.
 
Külön csoportot képviselnek azok, akik öregségi és özvegyi nyugdíjat is kapnak. Nekik az öregségi nyugdíj – ha azt kapják teljes összegben – 8,40 euróval nő, a csökkentett összegű özvegyi nyugdíj pedig 2,40 euróval, vagyis a nyugdíjuk összesen 10,40 euróval nő. Aki az özvegyi nyugdíjat kapja teljes összegben, annak 5,40 euróval emelkedik ez a járadék, a felezett öregségi nyugdíja pedig 2,60 euróval emelkedik, így összesen 8 eurós emelésre számíthat.
 
A nyugdíjemelés 2018-ban mintegy 141 millió eurós pluszköltséget jelent a Szociális Biztosító számára. Ha nem vezetnék be a 2 százalékos minimális emelést, akkor a költség csak mintegy 56 millió euró lenne. 
 

Ajánló