Vigyázat! Csalók a Facebookon

Az utóbbi napokban Szlovákiában újabb csaló Facebook-oldalak jelentek meg. A veszélyre a rendőrség is figyelmeztett.
Szlovákiában is megjelentek a csaló oldalak, amelyek a felhasználók gyanútlanságát kihasználva megkárosítják őket
Képarchívum
Az első csaló oldal a „hagyományos” küldje el a kódot módszert alkalmazza (fb.com/vyhernyden1). Az oldal arról tájékoztatja a látogatót, hogy nyert, ám a nyeremény aktiválása céljából el kell küldeni egy kódot SMS-ben, egy normál tarifás (egyszerűsített) számra (300). Ezen felül pedig arra kéri a „nyerteseket”, hogy lájkolják és osszák meg az oldalt a barátok és ismerősök között. Több mint 10 ezren bedőltek már a trükknek. A valóságban a felhasználó nem nyert, ám a normál díjas helyett egy emelt díjas számra küldte el az üzenetet. A csalók minden üzenettel 9,96 euróval lesznek gazdagabbak, a pórul járt olvasók pedig ennyivel szegényebbek.
 
Az oldal üzemeltetői első körben csak arra kérik a felhasználókat, hogy írjanak egy üzenetet „Hotovo” szöveggel. A „nyerési esély” 90 százalék – ígérik. Amint ezt megteszi a becsapott látogató, szinte azonnal megjelenik a szöveg, hogy „nyert”, ehhez már csak annyit kell tenni, hogy öt percen belül el kell küldeni a megadott, hat számjegyből álló kódot a 300-as egyszerűsített számra. Amit normál díjasnak hazudnak, ám mint írtuk, az ára 9,96 euró.
 
Egy másik csaló oldal (fb.com/nabytokstastia) szintén nyereményt ígér, ám ahhoz, hogy „azonosítsa” a nyertest, elkéri annak bankkártyaadatait. Ha valaki bedől ennek, akkor szinte biztos lehet benne, hogy rövidesen ellopják a bankkártyán lévő pénzt, vagy az ahhoz kapcsolódó számlát apasztják le.
 
A fenti két eset is jelzi, hogy az internetes csalók már itt is nagyon aktívak, már minden szlovákul és magyarul is megjelenik, így még könnyebb becsapni a gyanútlan áldozatokat. Éppen ezért, ha bármi ilyet tapasztal, akkor azt azonnal jelentse a rendőrségen, ez ugyanis bűncselekmény. 
 
A Facebook oldalon is érdemes jelezni, hogy csaló a profil, így a közösségi portál még az előtt letilthatja, hogy komolyabb károkat okoznának. Ám a csalókat ez nem hátráltatja, folyamatosan jelennek meg az újabb és újabb csaló oldalak, ahol becsapják a felhasználókat, ezzel pedig jelentős anyagi kárt is okozhatnak, amelyet a legtöbb esetben szinte lehetetlen visszaszerezni.
 

Ajánló