Mégis engedett a magyar kormány a CEU-nak

Budapest |

Változtatott hozzáállásán a magyar kormány a Közép-európai Egyetem működését ellehetetlenítő lex CEU kapcsán. A külügyminisztérium ugyanis már nem kergeti tovább az amerikai szövetségi kormányt az egyetemről szóló egyezséggel, beéri a New York állammal kötendő egyezséggel is.

TASR/AP felvétel

Az egyetem működését az áprilisban elfogadott, lex CEU-ként ismert jogszabály lehetetlenítette el. Például azért, mert előírta, hogy a jövőben akkor működhet külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

A magyar kormány viszont a HVG szerint változtatott állásfoglalásán. A változás a lap szerint annak köszönhető, hogy Betsy DeVos szövetségi oktatási miniszter levelet írt Balog Zoltán magyar emberierőforrás-miniszternek, melyben tisztázza, sem jogkörük, sem szándékuk belépni a CEU-tárgyalásokba. A kormány a hírek szerint ezt a levelet tekinti a szövetségi kormánnyal kötendő, törvényben előírt „előzetes megállapodásnak”. Az ügyben a 444.hu portál megkereste a CEU-t, ők azt felelték nem vesznek részt a tárgyalásokon, úgy tudják azonban, hogy a megbeszélések konstruktív légkörben zajlanak. „A CEU bízik abban, hogy sikerül megállapodásra jutni” – írták a portálnak.

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Intézet elemzője szerint már korábban is érezhető volt, hogy a magyar kormány csökkenteni akarja a nemzetközi nyomást a CEU ügyében. „A kérdés az lesz, a kormány hajlandó lesz-e hozzányúlni a lex CEU-hoz, és módosít-e rajta a tárgyalások eredményeként. Nagy fordulat ekkor lenne” – mondta az elemző az Új Szónak. Szerinte, ha a kormány Magyarországon akarja tartani a CEU-t, mindenképpen szükség lesz törvénymódosításra, s ez nem is lehetetlen, a Fidesz korábban is csinált már „fél-visszavonulót” törvények kapcsán, ha az érdeke úgy kívánta.

A lex CEU-nak másik kitétele, mely ellehetetleníti a Közép-európai Egyetem működését az, hogy az egyetemnek a székhelyállamban is tényleges oktatási tevékenységet kell folytatnia, vagyis New Yorkban is kampuszt kell működtetnie. Nagy Attila Tibor szerint ugyanakkor a tárgyalások eredményezhetik azt is, hogy az egyezségben erről letesz a magyar kormány. „S lehet, hogy kapnak valamit cserébe az engedményért. Ezt nem látom olyan pontnak, amit ne lehetne megoldani” – tette hozzá.

Az elemző szerint a nyílt nyomás a jogszabály kapcsán csökkent az elmúlt hónapokban. „Azt azonban nagyon is el tudom képzelni, hogy a háttérben, például a Fidesz pártcsaládján, az Európai Néppárton belül továbbra is nagy volt a nyomás, csak ezt nem verték nagydobra” – mondta emlékeztetve, a Fidesz nem tudott támogatást találni a CEU elleni harcához. (fm, HVG, 444.hu)

Ajánló