300 ezer eurót találtak egy elhagyott hátizsákban Tátracsorbán

Tátracsorba (Tatranská Štrba) |

Találtak egy 300 ezer euróval teli elhagyott hátizsákot Tátracsorba közelében, de nem biztos, hogy a tulajdonos örül a jó hírnek, mert egy ismert állami csúcsmenedzserről van szó, és a hatóságok most a rejtélyes vagyon eredetét firtatják.

Štefan Hlinka
Fotó: TV Markíza

Az ügyet már vizsgálja a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) is - számolt be róla mai sajtótájékoztatóján Peter Hraško igazgató. Bűntevékenységből származó bevétel tisztára mosása és hűtlen kezelés ügyében indítottak eljárást.

A hátizsákot Štefan Hlinka, a Szlovák Államvasutak volt vezetője felejtette július végén a D1-es autópálya egy pihenőhelyén Tátracsorba közelében, és egy benzinkutas találta meg, aki a Markiza tévé szerint "sokkot kapott", amikor meglátta a hatalmas összeget. 

A benzinkút értesítette a rendőrséget, amely lefoglalta pénzt, és most azt firtatja, legális úton került-e az államvasutak egykori vezérigazgatójához. Hlinka először azt mondta a nyomozóknak, hogy elhunyt édesanyja házában találta a pénzt. 

Štefan Hlinka 2014-ig volt a vasúttársaság vezetője, és a pozsonyi média számításai szerint 2009 és 2014 között 226 ezer eurót kereshetett különböző magas tisztségeiben. A férfi jelenleg felügyelőbizottsági tag a Cargo Slovakia vasúttársaságnál, amely sietett hangsúlyozni, hogy Hlinka nem a cég alkalmazottja, és hogy az égvilágon semmit nem tudnak az elveszített pénzről. 

Bárhogy is legyen, Hlinka rosszul jár, mert még ha törvényesen is jutott a pénzhez, a szlovák törvények értelmében az elhagyott érték 10 százaléka megilleti a becsületes megtalálót, vagyis jókora összeg, 30 ezer euró üti a benzinkutas markát. (TASR, MTI)

 

Ajánló