Jövőre nehezebben adnak hitelt a bankok

Akik hitelt szeretnének igényelni, azoknak ezt érdemes még idén megtenni, jövőre ugyanis tovább szigorodnak a hitelnyújtás feltételei. Legalábbis ezzel számol a banktörvény legújabb módosításjavaslata, melyet a pénzügyminisztérium most terjesztett tárcaközi egyeztetésre.

Tomáš Benedikovič illusztrációs felvétele

A szaktárca tervei szerint a bankoknak a jövő év elejétől az eddigieknél is alaposabban meg kell vizsgálniuk, hogy a hitelt igénylők a későbbiekben képesek lesznek-e visszafizetni a kölcsönt. Marcel Laznia, a Szlovák Bankszövetség (SBA) elemzője szerint a jegybank már tavaly figyelmeztetett arra, hogy a hirtelen megugró hitelfolyósítás miatt a bankoknak később gondjaik lehetnek, hiszen ha az elkövetkező időszakban fokozatosan elkezdenek nőni a kamatok, többen képtelenek lesznek törleszteni. Ezért arra kérték a bankokat, hogy alaposabban nézzenek utána a hiteligénylők fizetőképességének. „Eddig ez nem volt kötelező, ezért a most előterjesztett módosítással azt tervezzük, hogy a bankoknak kötelezően ellenőrizniük kell a hiteligénylők bevételeit a Szociális Biztosítón keresztül” – mondta Peter Kažimír pénzügyminiszter, aki szerint így szeretnék elérni, hogy a pénzintézetek óvatosabban járjanak el a hitelnyújtásnál.

Az intézkedésen a pénzügy szerint a fogyasztók is nyernek, hiszen ha az átgondolatlanul felvett hitelt később képtelenek lennének törleszteni, abból elsősorban nekik lennének gondjaik.

A szolgáltatás azonban nem lesz ingyenes. „A banki ügyfelekről szóló információkért a Szociális Biztosító külön díjat kér majd, amelyet az információszolgáltatással kapcsolatos költségek alapján szab meg” – mondta Kažimír. Hogy pontosan mekkora lesz ez az összeg, azt egyelőre nem tették közzé, mint ahogy azt sem, hogy a bankok a későbbiekben átháríthatják-e ezt a díjat az ügyfeleikre. (mi, TASR)

Ajánló